Crêpes Suzette (flamberade pannkakor)

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Crêpes Suzette (flamberade pannkakor)
Crêpes är de flesta fransmäns favoritmat eftersom de är enkla att tillaga och kan varieras på många olika sätt. De har faktiskt en plats i både det salta och söta köket i Frankrike. Här ger vi dig ett klassiskt recept på Crêpes Suzette (flamberade pannkakor) med en söt och aromatisk apelsinsås att hälla över.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Pannkakor (ca 12–15 st.):
  • 250 g mjöl
  • 5 dl mjölk
  • 40 g socker
  • 1 liten tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 stor tsk bikarbonat
  • Smör till stekning
Apelsinsås:
  • 50 g smör
  • 50 g socker
  • Rivet apelsinskal av ½ apelsin (ekologisk)
  • 2 dl färskpressad apelsinjuice (från ca 2 apelsiner)
Dessutom:
  • ½ dl konjak till flambering
Tillbehör:
  • God vaniljglass
  • Rivet apelsinskal från en ekologisk apelsin
  • Gör så här

  • 1
    Häll mjölken i en skål och tillsätt mjöl, socker och salt. Vispa smeten ordentligt tills den är klumpfri. Tillsätt äggen och fortsätt vispa. Rör ut bikarbonat i lite mjölk och häll det i smeten. Lägg lite smör i crêpespannan och grädda tunna pannkakor av smeten. Eftersom detta är en dessert kan det vara trevligast att servera några små pannkakor, så kom ihåg att använda en panna som inte är för stor (här används en crêpespanna på 24 cm i diameter). Vik ihop pannkakorna. När pannkakorna är gräddade görs apelsinsåsen.
  • 2
    Smält smöret i en djup panna och blanda ned socker, apelsinskal och apelsinjuice. Låt såsen koka upp. Lägg de varma pannkakorna i apelsinsåsen och ös apelsinsås med en sked på de översta pannkakorna. Se till att allt är genomvarmt. Häll nu konjak över pannkakorna och tänd på med en tändare så att de flamberas (KOM IHÅG att stänga av fläkten först).
  • 3
    Lägg upp 2–3 små pannkakor på varje tallrik och häll över lite apelsinsås. Dekorera med en kula vaniljglass och rivet apelsinskal, använd eventuellt ett juliennejärn till att göra fina strimlor. Servera meddetsamma.