- Mjöl
Ingredienser
- 250 g mjöl
- 5 dl mjölk
- 40 g socker
- 1 liten tsk salt
- 2 ägg
- 1 stor tsk bikarbonat
- Smör till stekning
- 50 g smör
- 50 g socker
- Rivet apelsinskal av ½ apelsin (ekologisk)
- 2 dl färskpressad apelsinjuice (från ca 2 apelsiner)
- ½ dl konjak till flambering
- God vaniljglass
- Rivet apelsinskal från en ekologisk apelsin
-
Gör så här
-
1Häll mjölken i en skål och tillsätt mjöl, socker och salt. Vispa smeten ordentligt tills den är klumpfri. Tillsätt äggen och fortsätt vispa. Rör ut bikarbonat i lite mjölk och häll det i smeten. Lägg lite smör i crêpespannan och grädda tunna pannkakor av smeten. Eftersom detta är en dessert kan det vara trevligast att servera några små pannkakor, så kom ihåg att använda en panna som inte är för stor (här används en crêpespanna på 24 cm i diameter). Vik ihop pannkakorna. När pannkakorna är gräddade görs apelsinsåsen.
-
2Smält smöret i en djup panna och blanda ned socker, apelsinskal och apelsinjuice. Låt såsen koka upp. Lägg de varma pannkakorna i apelsinsåsen och ös apelsinsås med en sked på de översta pannkakorna. Se till att allt är genomvarmt. Häll nu konjak över pannkakorna och tänd på med en tändare så att de flamberas (KOM IHÅG att stänga av fläkten först).
-
3Lägg upp 2–3 små pannkakor på varje tallrik och häll över lite apelsinsås. Dekorera med en kula vaniljglass och rivet apelsinskal, använd eventuellt ett juliennejärn till att göra fina strimlor. Servera meddetsamma.