- Mjöl
Ingredienser
- 475 g vetemjöl + extra till utbakning
- 50 g socker
- 7 g torrjäst
- 2 tsk salt
- 4 dl mjölk + extra till pensling
- 45 g smör, rumstempererat
- 225 g smör, kallt
- 1 äggula
- 170 g mörk choklad, skuren i 12 bitar
-
Gör så här
-
1Blanda mjöl, socker, torrjäst och salt i mixerskålen med den medföljande degkroken. Tillsätt mjölk och rumstempererat smör och rör om i cirka 5 minuter tills degen är fast och fuktig. Lägg degen i en mjölad skål och strö över lite mjöl ovanpå degen. Täck degen med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar
-
2Vik degen över sig själv ett par gånger. Lägg tillbaka degen i skålen och ställ in i kylskåpet över natten
-
3Ta ut det kalla smöret ur förpackningen och lägg det i en fryspåse eller en zip-stängd påse på minst 4 liter. Lägg påsen med smör på bordet och använd en kavel för att slå smöret platt. Det ska mäta 15x20 cm, vara format som en rektangel och cirka 6 millimeter i tjocklek. Packa in rektangeln i plastfolie och placera i kylskåpet
-
4Lägg degen på ett mjölat bord och kavla ut den som en rektangel på 20x30 cm. Placera degen så att kortsidan vetter mot dig. Placera det kalla smöret på den ena änden av degen, så att det täcker hälften. Vik degen över smöret och kläm ihop ändarna så att smöret är inneslutet. Vänd degen 90 grader så att kortsidan vetter mot dig igen och kavla ut degen igen så att den mäter 20x30 cm. Vik först den översta tredjedelen mot mitten och sedan den nedre tredjedelen över (som att vika ett affärsbrev). Rulla ut igen till en 20x30 cm rektangel. Packa in rektangeln i plastfolie och placera i kylskåpet i 30 minuter
-
5Upprepa brevvikningen och rulla ut till en rektangel två gånger till. Packa in rektangeln i plastfolie och placera i kylskåpet i 1 timme
-
6Kavla ut igen till en rektangel på 25x60 cm. Använd en vass kniv eller pizzakniv för att skära degen i 6 rektanglar på vardera 10x25 cm. Nästa steg avgör om man ska baka croissanter eller Pain au Chocolat
-
7Croissanter: Skär varje rektangel diagonalt, så att det bildas två trianglar. Det ger 12 trianglar totalt. Ta en triangel och placera den framför dig så att den breda änden vetter mot dig. Rulla den breda änden framåt för att bilda en klassisk croissantform. Lägg den på en bakplåt med bakpapper så att degen är vänd nedåt. Gör likadant med de resterande trianglarna
-
8Pain au Chocolat: Skär varje rektangel på mitten för att få 2 rektanglar på 10x12,5 centimeter. Placera en bit choklad på den korta änden av degen och rulla degen så att chokladen kapslas in. Lägg den på en bakplåt med bakpapper så att degen är vänd nedåt. Gör likadant med de resterande rektanglarna
-
9Vispa ihop äggula och 1 msk mjölk i en liten skål. Pensla croissanter / Pain au Chocolat med äggblandningen. Placera bakplåten på en varm plats och låt dem jäsa i minst 1 timme. De ska jäsa till dubbel storlek. Täck äggblandningen med plastfolie och placera i kylskåpet
-
10Värm ugnen till 190 °C
-
11Pensla återigen dina croissanter/Pain au Chocolat med äggblandningen. Grädda dem i 15-18 minuter tills de är gyllene