Vilken gjutjärnsgryta ska man välja?
Le Creusets klassiska gryta är ett oumbärligt verktyg i köket.
Vår mest ikoniska serie är tillverkad av gjutjärn med emalj och är känd för sin utmärkta tillagningsprestanda och förmåga att hålla värmen, vilket innebär att du kan laga mat på låg till medelhög värme för smakrika måltider som även råkar vara energieffektiva!
Det svåraste är att veta vilken storlek på grytan ska du välja och vilken form och färg. Som tur är så har vi massor av tips som hjälper dig att hitta den perfekta produkten för din matlagningsstil.
Tips för att välja rätt gryta
Att ha rätt köksprodukter kan göra stor skillnad i köket. Och även om alla köksprodukter är mångsidiga för många olika typer av recept och matlagningstekniker, har varje form sina egna fördelar..
Många personer tycker att det är bra att ha olika former och storlekar på grytor i sitt kök för att på bästa sätt kunna matcha grytan med receptet. Låt oss kika närmare på våra olika storlekar på grytor.
· Vilka olika former finns det på en gryta?
Du kanske undrar om du behöver en rund eller oval form på gjutjärnsgrytan (eller båda) för dina specifika behov eller är nyfiken på hur många olika rätter du kan tillaga i din gryta.
För att hjälpa dig att välja den perfekta grytan för dina matlagningsbehov har vi samlat några av de viktigaste egenskaperna hos varje form.
Rund gryta
· Viktiga egenskaper
Denna favorit är rundad med höga sidor och kan användas till allt från långkok av grytor till ugnsrostning av kött och grönsaker och till och med brödbak.
· Passar för
Vi gillar den särskilt för one-pot måltider som börjar på spisen, avslutas i ugnen och som går direkt till bordet för en elegant servering utan ansträngning.
· Mest populära storlek
24 cm (4,2 l) | För 4-5 personer
Oval gryta i gjutjärn
· Viktiga egenskaper
Den avlånga formen passar bra för ugnen och är perfekt för att steka större köttbitar, vilket ger gott om utrymme för luften att cirkulera runt köttet.
· Passar för
Bakning av ovala bröd och förberedelse av många portioner.
· Den mest populära storleken
31 cm | 6,3 l | 6-8 portioner
Låg gryta
· Viktiga egenskaper
Lågt djup och bred bas för stekning och brynning utan att det blir trångt.
· Passar för
Förutom att bräsera kött som revbensspjäll och lammlägg kan du använda den för att laga pasta och curryrätter, eller till och med ett gyllene focacciabröd.
· Den mest populära storleken
30 cm | 3,2 l | 4-6 portioner
· Vad mer bör du tänka på?
Förutom formen bör du också fundera över vilken grytstorlek som passar bäst för dina matlagningsbehov. Alla grytstorlekar har ett användningsområde, men vilken du ska välja beror på vad du gillar att laga för mat och hur många personer du brukar laga mat till. Vi erbjuder också grytor i olika material, t.ex. non-stick eller rostfritt stål.
Mångsidig för alla matlagningsstilar
Våra grytor kan användas för att tillaga en mängd olika favoritrecept och hjälper dig att experimentera med ingredienser och matlagningstekniker som du kanske inte redan är bekant med. Utforska varje metod nedan och upptäck läckra recept.
Slow-cooking
Med denna metod tillagas mat, som t.ex. gryträtter, långsamt under lång tid, vanligtvis i en rund gryta med lock som vår Signature rund gryta i gjutjärn. Tekniken ger mycket och kraftiga smaker.
Bräsera
Bräsering används vanligtvis för att tillaga hårdare köttbitar och kraftiga grönsaker. Vår buffétgryta är perfekt för denna metod, eftersom den stänger in fukt och värme med hjälp av ett tättslutande lock.
Bakning
Använd någon av våra grytformer för att få en jämn gräddning av bröd, tårtbottnar och mycket annat. Bröd anpassar sig efter formen på den gryta det gräddas i, särskilt med våta degar som den ‘knådfria’ varianten.
Ugnssteka
Ugnsstekning är en långsam tillagningsprocess, där indirekt, diffus värme används för att tillaga ingredienserna. Våra ovala gjutjärnsgrytor’ har en avlång form som är perfekt för ugnsstekning av stora köttbitar.
Varför välja Le Creuset?
Våra kulinariska ikoner
Upptäck en slitstark och hållbar gryta för ditt nästa köksäventyr.
Mer att utforska
Läs fler tips om hur du får ut det mesta av ditt köksprodukter i gjutjärn.