- Grönsaker
Ingredienser
- 2 teskedar kumminfrön
- 1 msk korianderfrön
- 1 tsk vitpeppar
- 2-3 klyftor vitlök
- 30 g ingefära
- 2 matskedar soja
- 1 rödlök
- 4 st kaffir limeblad
- 2 citrongräs (endast den vita delen)
- 3–4 gröna chilifrukter
- 20 g - 30 g färsk koriander
- 3 vårlökar
- 1 msk sesamolja
- Thailändsk grön currypasta
- 1 msk sesamolja
- 1 x 400 ml burk kokosmjölk
- 1,5 l grönsaksbuljong
- 2 auberginer
- 1 pak choi
- Limejuice, fisksås och palmsocker efter smak
- Kokosris
- Salladslök
- Skivade rädisor
- Färsk basilika, mynta och koriander
- Mungböngroddar
- Krispig lök, att strö över
- Juice och zest från 2 lime
-
Gör så här
-
1
-
2För att göra currypastan, torka först kummin och korianderfrön i en panna tills de doftar. Ta bort och mal till ett pulver i en mortel. Tillsätt de återstående ingredienserna i en mixer och de malda kryddorna och mixa igen tills du får en pasta. Ju längre du mixar, desto grönare blir den. Denna pasta kan förvaras i en burk i upp till en vecka i kylen. Alternativt kan du frysa in den tills du behöver den igen.
-
3Stek den thailändska gröna currypastan i sesamolja i en 28 cm non-stick traktörpanna tills den är väldoftande och karamelliserad. Tillsätt kokosmjölk och grönsaksbuljong och låt sjuda i 10–15 minuter. Stek aubergine och pak choi i en panna. Krydda efter smak.
-
4Servera i skålar med alla tillbehör och njut av varmt kokosris, krispig lök och väldoftande örter.