Den ultimata morotskakan till påsk

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
+10 +10
Den ultimata morotskakan till påsk
Den här kakan är otroligt svampig, lätt och luftig och fullproppad med morötter, ananas, kryddor och nötter. Den perfekta tårtan till påskbordet.
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Till kakorna (2 kakor)
  • 5 stora ägg från frigående höns
  • 375 g socker
  • 230 ml rapsolja
  • 500 g mjöl
  • 20 g bikarbonat
  • 15 g mald kanel
  • 1 msk blandade kryddor
  • 650 g rivna morötter
  • 280 g krossad konserverad ananas
  • 170 g pekannötter, hackade
Till citronkrämostfyllningen
  • 250 g rumstempererad färskost
  • 50 g rumstempererat smör
  • 40 g florsocker
  • Skalet från 2 citroner
  • Saft från 1 citron
Till maräng- och citronsmörkräm
  • 120 g äggvita
  • 300 g socker
  • 400 g smör i tärningar, rumstempererat
  • Skalet från 4 citroner
  • Gör så här

  • 1
    Så här gör du kakorna: Värm ugnen till 180 °C. Smörj 2 st Le Creuset 26 cm rektangulära ugnsformar med springform med olja och klä dem med bakplåtspapper. Ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och rapsolja i en mixer tills blandningen är ljus och fluffig. Byt ut visp mot slickepott. Blanda de återstående torra ingredienserna i en separat skål. Tillsätt de torra ingredienserna till äggblandningen och blanda i 2 minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda ihop. Skeda upp blandningen i de förberedda rektangulära ugnsformarna och grädda i 1 timme, eller tills degen inte fastnar på en tandpetare. Ta ut kakan ur ugnen, lägg en kökshandduk över kakan och tryck ner den. Detta kommer att förhindra att en kupol bildas. När kakorna svalnat något vänder du upp dem på ett galler och låter dem svalna helt. Kakorna kan slås in och förvaras i kylen över natten.
  • 2
    Så här gör du citronkrämostfyllningen: Blanda färskost och smör i en mixer tills blandningen är ljus och slät. Tillsätt socker och citronskal och blanda väl. Tillsätt till sist citronsaft och blanda lätt. Täck över fyllningen och låt den vila i rumstemperatur så att den lätt kan bredas ut. Fyllningen kan även vila till nästa dag.
  • 3
    Så gör du citronsmörkräm med schweizisk maräng: Fyll en liten gryta till hälften med vatten och koka upp. Lägg socker och äggvita i en ren, värmetålig skål. Vispa ihop till en blandning och placera skålen i grytan. Värm äggviteblandningen på låg värme under omrörning tills den når 70°C eller tills alla sockerkorn har lösts upp. Ta bort grytan från värmen och torka av botten på skålen för att förhindra att vatten tränger in i blandningen. Häll blandningen från skålen i en mixer med visptillsats och vispa på hög hastighet i ca 10-15 minuter, tills skålen har svalnat och blandningen har blivit en glansig, slät maräng. När marängen har svalnat tillsätter du smöret och vispar på hög hastighet så att det blandas. Byt ut vispen mot en slickepott och tillsätt citronskal. Mixa i ytterligare 5 minuter tills blandningen är slät och glansig. Denna smörkräm kan göras i förväg och förvaras i frysen. Tina i kylen över natten och ta ut den ur kylen ca en timme innan den vispas igen.
  • 4
    Så här sätter du ihop tårtan: Skär toppen av båda kakorna så att de blir vågräta och placera en av kakorna på ett Le Creuset kakfat med botten. Fördela färskostfyllningen över kakan i ett jämnt lager. Lägg den andra kakan ovanpå. Bred den schweiziska marängen och citronsmörkrämen över de två tårtlagren. Låt kakan vila i kylen i 20 minuter. Dekorera efter önskemål. Om du vill göra kaninöron kan du använda ståltråd för att fläta färsk timjan runt tårtan.