- Ris och gryn
Ingredienser
- 90 g smör
- 45 ml olivolja
- 2 lökar, hackade
- 4 klyftor vitlök
- Några kvistar färsk timjan
- 250g arborioris
- 150 ml torrt vitt vin
- 2–3 liter kycklingbuljong eller svampbuljong
- 100 g smör
- 150 g parmesanost
- 600 g – 800 g blandade svampar
- Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
- Salvia för garnering
-
Gör så här
-
1
-
2Addera smöret i en 24 cm rund Signature gryta. När det börjar skumma till, tillsätt olivoljan och fräs löken och vitlöken med timjan. Tillaga tills löken är genomskinlig. Tillsätt ris och stek i ca 5 minuter för att frigöra stärkelsen.
-
3Déglacera med vitt vin och reducera tills det är helt avdunstat innan du tillsätter buljongen. Tillsätt varm buljong med skopan och rör om kontinuerligt på medelvärme under hela tillagningstiden. Upprepa tills buljongen nästan är slut. Smaka av riskornen för att se om de nästan är al dente
-
4Ta bort den från värmen innan risotton är klar, eftersom den fortsätter att tillagas i grytan. Avsluta med smör och parmesan. Lägg locket på grytan utan att röra om och låt det vila i 2-3 minuter så att det smälter in. Medan du gör det, stek svampen i en härdad non-stick-panna tills den är gyllenbrun, i olivolja.
-
5Ta snabbt bort locket, rör snabbt om risotton för att binda den, krydda sedan efter smak. Den ska vara slät och sammetslen men inte för tjock. Om den är tjock, tillsätt bara lite mer buljong efter behov och servera omedelbart med smörig stekt vild svamp och salvia.