- Ris & gryn
Ingredienser
- 4 kvistar blekselleri
- 2 morötter
- 1 purjolök
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 25 g blötlagd torkad karl johansvamp
- 3 msk olivolja
- 250 g dinkel- eller vetekorn
- 3 dl veteöl
- 4-6 dl kycklingfond
- 150 g tärnat smör
- 100 g riven parmesan
- 1 tärnat grönt äpple
- Selleriblad
- Salt och svartpeppar
-
Gör så här
-
1Finhacka alla grönsakerna samt svampen och fräs i olja i en kastrull utan att det får färg.
-
2Häll i dinkelkornen och stek under omrörning i 3-4 minuter på svag värme tills kornen absorberat oljan.
-
3Häll på ölet och koka in vätskan tills alkoholdoften har försvunnit.
-
4Koka upp kycklingbuljongen och häll över kornen lite i taget på svag värme och under konstant omrörning. Upprepa processen i ca 20 minuter tills kornen är mjuka. När kornen är färdiga, men fortfarande har tuggmotstånd, läggs smör och hälften av parmesanen i. Smaka av med salt och peppar. Dinkel-otton ska vara mjuk och krämig.
-
5Servera i varma tallrikar med selleriblad, äppeltärningar och riven parmesan, och veteöl till.