Dukkah

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Dukkah
Dukkah är en nordafrikansk nöt- och kryddblandning och den är idealisk som ett lätt tilltugg med bröd doppat i en god olja. Dukkah kan även användas som ett smakrikt strössel på sallader eller till panering.
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 100 g cashewnötter
  • 50 g osaltade pistagenötter
  • 100 g hasselnötter
  • 1 msk vita sesamfrön
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 msk torkad oregano
  • 1–2 tsk chiliflingor
  • 1 msk salt
  • 1½ tsk hel svartpeppar
  • Gör så här

  • 1
    Rosta nötter och kryddor i en torr panna eller i ugnen. Värmeutvecklingen frigör eteriska oljor och framhäver alla smaknyanserna.
  • 2
    Kryddorna är färdigrostade när de börjar dofta. De får inte rostas för mycket för då får de en bitter smak.
  • 3
    Nötterna och kryddorna stöts i en mortel till en ganska jämn konsistens.
  • 4
    Tips: Rosta nötter och kryddor var för sig eftersom nötterna ska rostas längre.