- Nötkött
Ingredienser
- 1 kg palsternacka
- 1 msk fänkålsfrön
- 3 msk olivolja
- 1 msk havssalt
- 3-4 kvistar bladpersilja
- 1 dl dragonvinäger
- 1 schalottenlök
- 1 kvist färsk dragon och 2-3 msk finhackad färsk dragon
- 4 äggulor
- 200 g smält smör
- 4 entrecote biffar à 200 g
- Havssalt
- Nymald peppar
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 200°C
-
2Skala palsternackorna med en potatisskalare och skär dem i stavar
-
3Stöt fänkålsfröna i en mortel. Vänd ned palsternacksstavarna med olivolja, fänkålsfrön och havssalt i en stor bunke. Blanda ordentligt så att stavarna täcks av fänkålsfrön och olja
-
4Lägg stavarna på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem i ugnen tills de är mjuka och spröda i ca 30-35 minuter
-
5Häll dragonvinäger i en liten kastrull. Finhacka schalottenlöken och tillsätt den tillsammans med en kvist dragon. Koka ihop tills ett par skedar återstår så att det blir en reduktion
-
6Lägg äggulorna, reduktionen och ett par droppar vatten i en kastrull
-
7Sätt på plattan på medelhög värme. Vispa ordentligt utan avbrott tills äggulorna börjar tjockna. Tillsätt det smälta smöret i såsen (lite i taget) under fortsatt vispning tills det blir en tjock, gul, krämig sås. Smaka av med salt och peppar. Blanda till sist i färsk, hackad dragon
-
8Torka av köttet och krydda det med salt och peppar
-
9Hetta långsamt upp en grillpanna på medelhög värme tills den är mycket het
-
10Stek två köttbitar i taget i 3-4 minuter på varje sida. Vänd dem inte förrän det har gått minst 3 minuter annars släpper de inte från pannan
-
11Hacka persiljan och blanda med de spröda palsternacksstavarna
-
12Tips: Se till så att köttet inte kommer direkt från kylen utan har legat framme på köksbänken i ca 30 minuter och blivit rumstempererat