- Grönsaker
Ingredienser
- 400 g torkade kikärter
- 1 knippe bladpersilja
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk tahini
- 1 msk mald spiskummin
- 1 msk hel koriander
- 1 ekologisk citron
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk mjöl
- Olja att steka i
- 200 g rökt lax
- 1 dl tahini
- 1 msk soja
- 1 pressad lime
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl yoghurt
- 2-3 msk hackad, färsk mynta
- 1 knivsudd salt
- ½ dl vatten
-
Gör så här
-
1Skölj kikärterna noga. Lägg dem i blöt i rikligt med kallt vatten i 8-10 timmar.
-
2Skölj ärterna igen och mixa dem råa. Skölj persiljan och grovhacka den. Skala lök och vitlök och skär i mindre bitar. Lägg persilja, lök och vitlök i mixern. Tillsätt tahini, spiskummin, koriander, pressad citron och rivet citronskal, bakpulver och mjöl. Mixa tillsammans med ärterna till en jämn, grov smet.
-
3Forma ca 25 små bollar av smeten med händerna. Hetta upp oljan i en munkpanna. Stek bollarna tills de är gyllenbruna och spröda, vänd dem då och då. Låt dem rinna av på en bit hushållspapper.
-
4Gör tahinikrämen: Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör till en slät kräm. Tillsätt mer vatten eller pressad lime om den är för tjock. Servera falafel med skivad, rökt lax och tahinikräm.
-
5Servera falafel med skivad, rökt lax och tahinikräm.