- Bröd och gryn
Ingredienser
- 1 stort ätäpple, tärnat
- 50 g russin, gärna sultanrussin
- 1 tsk brunt farinsocker
- 1 tsk Mixed Spice (engelsk kryddblandning)
- 2 stora ägg
- 1 dl standardmjölk
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljextrakt
- 4 tjocka skivor torrt bröd
- 40 g valnötter, rostade och grovhackade
- Smör och neutral olja att steka i
- Florsocker till servering
- 1 msk mald kryddpeppar
- 1 msk mald kanel
- 1 msk mald muskotnöt
- 2 tsk mald muskotblomma
- 1 tsk mald kryddnejlika
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk mald ingefära
-
Gör så här
-
1Börja med kryddblandningen.
-
2Gör sedan äppeltoppingen. Blanda äppelbitar, russin, brunt farinsocker och Mixed Spice med en matsked vatten i en liten gryta. Lägg på lock och koka på svag värme i 5 minuter tills äppelbitarna har blivit mjuka och karamelliserade. Om blandningen blir för tjock kan du tillsätta lite mer vatten.
-
3Ta av grytan från värmen och täck över den tills serveringen.
-
4Vispa försiktigt ihop mjölk, grädde och vanilj i en låg form som är tillräckligt stor att rymma brödskivorna.
-
5Lägg i brödskivorna och låt dem mjukna i 2 minuter. Vänd och låt dem ligga i ytterligare 2 minuter.
-
6Värm upp gjutjärnsstekpannan på låg-medelhög värme utan olja i ett par minuter så att den blir varm. Lägg smör och olja i pannan när den är varm och sprid ut matfettet så att hela ytan täcks.
-
7Lägg en brödskiva med äggblandning i pannan och stek i 3 minuter tills den är gyllenbrun. När brödet är klart att vändas släpper det lätt från pannan. Vänd och stek i ytterligare 3 minuter.
-
8Lägg brödet på ett galler eller i en ugnsform med bakplåtspapper och håll det varmt medan du steker resten av brödskivorna. Tillsätt mer smör och olja efter behov.
-
9Vid serveringen, lägg en sked kryddig äppelblandning på varje skiva.
-
10Hacka de rostade valnötterna grovt och strö över dem. Strö till sist över lite florsocker.
-
11Kockens anmärkning: Vill du helst undvika raffinerat socker? Ersätt brunt farinsocker med antingen lite lönnsirap eller honung. Använd både smör och olja till stekningen då oljan förhindrar att smöret blir bränt.