- Frukt
Ingredienser
- 250 g smör
- 150 g finkornigt strösocker
- En delad vaniljstång
- Zest från två citroner
- 4 matskedar (60 ml) mjölk
- 8 g torkad jäst
- 3 matskedar (45 ml) konjak
- 80 g torkade tranbär
- 5 ägg från frigående hönor
- 550 g vetemjöl
- En nypa salt
- 50 g hackad mörk choklad
- 100 g kanderade citrusskal
- 30 g mandelspån
- 1 matsked (15 ml) finkornigt strösocker
- 1 matsked (15 ml) äggvita
- 1 matsked (15 ml) florsocker
-
Gör så här
-
1Smörj in och täck fyra 10 cm minigrytor från Le Creuset med ett dubbelt lager bakplåtspapper.
-
2Blanda ihop smör, socker, vaniljfrön och apelsinzest. Värm mjölken (låt den inte koka eller bli för varm för då dör jästen). Tillsätt en matsked socker och jästen och ställ det åt sidan för att aktivera jästen. Värm upp konjaken i en liten kastrull och tillsätt tranbär och vaniljstång. Ställ åt sidan så att det kan macerera och absorbera alla smaker.
-
3När smöret och sockret är blekt och fluffigt, tillsätt mjölet, en nypa salt och jästblandningen. Knåda degen till den tar ihop och blir mjuk och elastisk. Det bästa sättet att göra detta är med en elvisp med en degkrok. Täck över degen och ställ den på en varm plats tills den jäst till dubbel storlek. Tillsätt macererade tranbären och konjaken, den hackade chokladen och de kanderade skalen. Använd degkroken igen och knåda tills frukten och chokladen har blandats ordentligt. Portionera ut degen i bollar som väger ca 290 g styck. Placera den uppvägda degen minigrytorna täckta med bakplåtspapper och täck försiktigt med plastfolie. Placera dem på en varm plats och jäs i ytterligare 50 minuter.
-
4Förvärm ugnen till 160°C. När degen dubblats i storlek gör du toppningen genom att blanda ihop alla ingredienserna. Borsta försiktigt toppingen på varje panettone. Ställ dem i ugnen och grädda i 30–40 minuter.
-
5Serveras bäst varma pudrade med florsocker eller rostade i en panna med smör dagen därpå.