- Nötter och kärnor
Ingredienser
- 250 g vetemjöl
- 100 g florsocker
- En nypa salt
- 200 g mjukt smör
- 2 äggulor
- 150 g mjukt smör
- 150 g socker
- 3 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 210 g macadamianötter
- 110 g vetemjöl
- 8-10 färska fikon, skurna i skivor
- Florsocker
- Creme fraiche eller vispad grädde
-
Gör så här
-
1Pajdeg: Sikta vetemjöl, florsocker och salt i en stor skål. Smula ner smöret i mjölblandningen med fingrarna tills det är finfördelat. Tillsätt äggulorna och arbeta snabbt ihop degen – knåda den inte. Packa in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter.
-
2Pajfyllning: Vispa smör, socker och vaniljsocker lätt med en handmixer. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje (Äggmassan kan se separerad ut men samlas när alla ägg har tillsatts och den har vispats väl ihop). Blanda macadamianötterna fint och vänd dem försiktigt i degen tillsammans med vetemjölet. Ställ åt sidan. Kavla ut pajdegen mellan två bitar bakpapper. Den ska vara cirka 6 mm tjock. Kyl degen i kylen i 10 minuter. Smörj din Le Creuset rektangulära pajform med lite mjukt smör och lägg i den kylda degen. Skär inte bort överflödig deg ännu. Stick degen några gånger med en gaffel och låt den svalna igen i 10 minuter i kylen.
-
3Värm ugnen till 180 °C (vanlig ugn).
-
4Skär bort överflödig deg så att den hänger minst 1 cm över kanten. Lägg en bit bakpapper ovanpå degen och fyll med pajbollar eller bönor för att blinda. Grädda pajdegen i ugnen i 20 minuter.
-
5Ta ut bakpapper och pajbollarna / bönorna ur formen och låt pajdegen svalna i kylen. När den har svalnat häller du i pajfyllningen och dekorerar med skivade fikon. Grädda pajen i ugnen i 30 minuter, eller tills den är genomgräddad och fikonen är mjuka. Låt pajen svalna, strö över florsocker och servera med t.ex.creme fraiche eller vispad grädde.