- Fläskkött
Ingredienser
- 1,2–1,5 kg fläskbog, utan ben och skinn
- 350 g bacon, skuret i tärningar
- 2 purjolökar, halverade och skivade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 lagerblad
- 2–3 kvistar rosmarin
- 2–3 kvistar timjan
- 2 msk vetemjöl
- 4,5 dl ljus öl, t.ex. weissbier
- 4,5 dl kött-, kyckling- eller grönsaksbuljong
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 250 g champinjoner, skuret i tunna skivor
- 2 dl grädde
- Salt och peppar, efter smak
- Finhackad persilja, efter smak
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 150 °C.
-
2Sätt den ovala grytan på spisen och värm upp den på medelhög värme. Häll i olja, bacon och bryn baconet. När du steker bacon på medelhög värme tillåts fettet att smälta ner utan att det bränns. Ta upp baconet ur grytan men låt det smakrika fettet vara kvar. Ställ baconet åt sidan.
-
3Krydda fläskbogen med salt och peppar och stek den i grytan. Se till att alla sidorna får fin färg. Ta upp fläskbogen ur grytan och ställ den åt sidan.
-
4Häll purjolök, vitlök och örterna i grytan och stek alltsammans i cirka 10 minuter tills purjolöken har fått färg. Pudra över mjöl och låt det steka med i några minuter. Häll i öl och buljong och låt vätskan koka upp.
-
5Lägg tillbaka fläskbogen och bacon i grytan, sätt på locket och ställ in i ugnen. Låt fläskbogen tillagas i två timmar.
-
6Under tiden värmer du upp en stekpanna på medelhög värme. Smält smöret i stekpannan och häll i champinjoner och krydda med salt och peppar. Stek tills de har fått fin färg och ställ åt sidan.
-
7När fläskbogen är färdig häller du i de steka champinjonerna och grädden och rör om ordentligt. Ställ tillbaka grytan i ugnen i ytterligare 15 minuter utan lock.
-
8Rör ner persilja och smaka av med salt och peppar före servering. Servera gärna med en grönsallad och ett gott bröd eller potatismos.