- Kött
Ingredienser
- 500 g fläskfärs
- 250 g ricotta
- 2 tsk fänkålsfrön
- ½ finhackad lök
- 60 g ströbröd
- 1 uppvispat ägg
- 1 lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 2 x 400 g burkar italienska körsbärstomater i juice
- 2 tsk fina örter eller torkad oregano
- 1 tsk rörsocker
-
Gör så här
-
1För att göra köttbullarna, lägg fläskkött, ricotta, fänkålsfrön, lök, ströbröd och ägg i en skål och blanda till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
-
2Forma blandningen till 20 ovala bullar och lägg dem på en bricka för att kallna. Hetta upp lite olja på medelvärme i en 30 cm 3-ply gryta i rostfritt stål. Bryn köttbullarna på alla sidor. Ta upp dem ur grytan.
-
3Gör tomatsåsen i samma gryta och återanvänd köttsaften. Tillsätt olja i grytan på medelhög värme. Tillsätt löken, täck grytan och låt sjuda tills den är mjuk (ca 10 min.) Löken ska inte få färg.
-
4Tillsätt vitlöken och låt sjuda i några minuter. Tillsätt nu tomater, örter och socker. Koka utan lock i 20 minuter tills såsen börjar tjockna något.
-
5Smaka av med salt och peppar. Såsen kan förvaras i en ren glasbehållare i kylen i en vecka eller frysas in i portioner för att användas efter behov.