- Bröd och gryn
Ingredienser
- 250 ml olivolja
- 10 g färsk timjan (blad)
- 1 tunt skivad citron
- 360 ml varmt vatten
- 8 g torrjäst
- 400 g mjöl med låg glutenhalt
- 10 g fint salt
- 1 msk färsk timjan (blad)
- Skalet från 1 citron
-
Gör så här
-
1Så här förbereder du olivoljan: Hetta upp olivolja, citronskivor och 10 g timjan i en liten gryta på låg värme. Sjud i 15 minuter och ställ åt sidan för att svalna.
-
2Hur man gör focaccia: Häll varmt vatten och jäst i en stor bunke och vispa för att lösa upp jästen. Tillsätt mjöl och sedan salt, timjanblad och citronskal. Blanda ihop med en hård slickepott tills du får en mjuk men rustik och fortfarande lite kladdig deg. Täck med en kökshandduk och låt skålen stå på en varm plats i köket i 20 minuter.
-
3Blöt händerna och forma degen till en skål. Ta upp en handfull deg och slå tillbaka den i skålen tills degen ser slät ut och små bubblor bildas. Fortsätt i ca 2-3 minuter. Ringla 3 matskedar av din olivolja över degen och låt degen jäsa ytterligare 20 minuter i en täckt skål.
-
4Värm ugnen till 250 °C. Häll ut degen på bänkskivan och vik den några gånger. Smörj din Le Creuset 26 cm Thyme Heritage-ugnsform med lite olivolja och lägg degen i den. Bred ut degen med händerna så att den täcker hela botten av ugnsformen. Ringla 3 matskedar av din olja över degen och låt den jäsa utan lock i ytterligare 20 minuter. Du ska kunna se små bubblor bildas på ytan av degen. Stick försiktigt hål i degen med fingertopparna och smaka av med fint salt.
-
5Lägg citronskivorna från din olivolja på brödet och ringla över lite mer olja. Om du gör enskilda minibröd, dela degen i 8 delar, lägg dem i Le Creuset ramekins och upprepa de sista stegen för varje bröd.
-
6Grädda brödet i 35 minuter tills det är gyllene och minibröden i 20-25 minuter. Låt brödet vila lite, och servera det varmt med din goda olja och balsamvinäger.