Focaccia med citron och timjan

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 2 timmar Under 2 timmar
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Focaccia med citron och timjan
Läckert italienskt bröd som kombinerar jordiga toner av timjan med fräscha toner av citronskal. Focacciadegen blandas med olivolja, vilket ger ett saftigt bröd och en krispig skorpa. Brödet är toppat med citronskal, timjanblad och flingsalt, vilket gör det perfekt till soppor och sallader, men kan också avnjutas som det är.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Till olivoljan
  • 250 ml olivolja
  • 10 g färsk timjan (blad)
  • 1 tunt skivad citron
Till focacciadegen
  • 360 ml varmt vatten
  • 8 g torrjäst
  • 400 g mjöl med låg glutenhalt
  • 10 g fint salt
  • 1 msk färsk timjan (blad)
  • Skalet från 1 citron
  • Gör så här

  • 1
    Så här förbereder du olivoljan: Hetta upp olivolja, citronskivor och 10 g timjan i en liten gryta på låg värme. Sjud i 15 minuter och ställ åt sidan för att svalna.
  • 2
    Hur man gör focaccia: Häll varmt vatten och jäst i en stor bunke och vispa för att lösa upp jästen. Tillsätt mjöl och sedan salt, timjanblad och citronskal. Blanda ihop med en hård slickepott tills du får en mjuk men rustik och fortfarande lite kladdig deg. Täck med en kökshandduk och låt skålen stå på en varm plats i köket i 20 minuter.
  • 3
    Blöt händerna och forma degen till en skål. Ta upp en handfull deg och slå tillbaka den i skålen tills degen ser slät ut och små bubblor bildas. Fortsätt i ca 2-3 minuter. Ringla 3 matskedar av din olivolja över degen och låt degen jäsa ytterligare 20 minuter i en täckt skål.
  • 4
    Värm ugnen till 250 °C. Häll ut degen på bänkskivan och vik den några gånger. Smörj din Le Creuset 26 cm Thyme Heritage-ugnsform med lite olivolja och lägg degen i den. Bred ut degen med händerna så att den täcker hela botten av ugnsformen. Ringla 3 matskedar av din olja över degen och låt den jäsa utan lock i ytterligare 20 minuter. Du ska kunna se små bubblor bildas på ytan av degen. Stick försiktigt hål i degen med fingertopparna och smaka av med fint salt.
  • 5
    Lägg citronskivorna från din olivolja på brödet och ringla över lite mer olja. Om du gör enskilda minibröd, dela degen i 8 delar, lägg dem i Le Creuset ramekins och upprepa de sista stegen för varje bröd.
  • 6
    Grädda brödet i 35 minuter tills det är gyllene och minibröden i 20-25 minuter. Låt brödet vila lite, och servera det varmt med din goda olja och balsamvinäger.