- Mjöl
Ingredienser
- 25 g jäst
- 1 msk honung
- 1 msk havssalt
- 6 dl ljummet vatten
- 300 g fint durumvetemjöl
- 350-400 g vetemjöl
- 2-3 kvistar rosmarin
- 100 g små tomater
- 50 g svarta oliver
-
Gör så här
-
1Smula ned jästen i en stor skål. Strö över salt och tillsätt honung. Häll i vatten i skålen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt durumvetemjöl. Blanda degen med elvispens degkrokar och tillsätt vetemjölet lite i taget. Blanda degen i minst 10 minuter, ju längre desto bättre, den ska vara lös och kladdig. Strö mjöl över degen, täck över den med en handduk och låt den jäsa i rumstemperatur eller varmare i 1 timme.
-
2Sätt ugnen på 250° C. Ställ in en gjutjärnsgryta (gärna en buffégryta, 3,2 l/30 cm) med lock i ugnen och låt den bli varm. Låt grytan stå i den varma ugnen i minst 15 minuter innan du lägger i degen. Ta ut grytan och lägg degen i den varma grytan. Tryck ned hela små tomater och oliver i degen och strö över rosmarin och havssalt. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen.
-
3Grädda brödet i 30 minuter med locket på. Sänk värmen till 225° C och ta av locket från grytan. Grädda brödet I ytterligare 10-15 minuter utan lock. Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna.
-
4Tips:
-
5Låt eventuellt den övertäckta degen jäsa i ugnen med bara ugnslampan tänd. Värmen från lampan gör att det blir tillräckligt varmt inne i ugnen.
-
6Det är viktigt att ångan är avstängd när du bakar grytbröd. Var uppmärksam på att de flesta gjutjärnsgrytor har en fenolknopp på locket. Fenolknoppen tål upp till 200° C. Du kan köpa en stålknopp till gjutjärnsgrytorna som tål högre temperaturer.