Focaccia med oliver och tomat

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Focaccia med oliver och tomat
Recept på utsökt och enkelt hembakat foccaciabröd med god smak från oliver, tomater och salt.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 msk honung
  • 1 msk havssalt
  • 6 dl ljummet vatten
  • 300 g fint durumvetemjöl
  • 350-400 g vetemjöl
  • 2-3 kvistar rosmarin
  • 100 g små tomater
  • 50 g svarta oliver
  • Gör så här

  • 1
    Smula ned jästen i en stor skål. Strö över salt och tillsätt honung. Häll i vatten i skålen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt durumvetemjöl. Blanda degen med elvispens degkrokar och tillsätt vetemjölet lite i taget. Blanda degen i minst 10 minuter, ju längre desto bättre, den ska vara lös och kladdig. Strö mjöl över degen, täck över den med en handduk och låt den jäsa i rumstemperatur eller varmare i 1 timme.
  • 2
    Sätt ugnen på 250° C. Ställ in en gjutjärnsgryta (gärna en buffégryta, 3,2 l/30 cm) med lock i ugnen och låt den bli varm. Låt grytan stå i den varma ugnen i minst 15 minuter innan du lägger i degen. Ta ut grytan och lägg degen i den varma grytan. Tryck ned hela små tomater och oliver i degen och strö över rosmarin och havssalt. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen.
  • 3
    Grädda brödet i 30 minuter med locket på. Sänk värmen till 225° C och ta av locket från grytan. Grädda brödet I ytterligare 10-15 minuter utan lock. Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna.
  • 4
    Tips:
  • 5
    Låt eventuellt den övertäckta degen jäsa i ugnen med bara ugnslampan tänd. Värmen från lampan gör att det blir tillräckligt varmt inne i ugnen.
  • 6
    Det är viktigt att ångan är avstängd när du bakar grytbröd. Var uppmärksam på att de flesta gjutjärnsgrytor har en fenolknopp på locket. Fenolknoppen tål upp till 200° C. Du kan köpa en stålknopp till gjutjärnsgrytorna som tål högre temperaturer.