Focaccia med oliver, valnötter och torkade fikon

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Focaccia med oliver, valnötter och torkade fikon
Focacciabrödet får extra spröd skorpa när det gräddas i en låg gjutjärnsgryta från Le Creuset. Den här varianten har smak av Mellanöstern.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 7 dl ljummet vatten
  • 1,5 dl olivolja
  • 20 g havssalt
  • 1 100 g vetemjöl, Tipo 00
  • 100 g oliver
  • 50 g valnötskärnor
  • 100 g torkade fikon
 
  • Gör så här

  • 1
    Smula ned jästen i en skål med vattnet och 1 dl av olivoljan. Tillsätt salt och mjöl lite i taget. Knåda i ca 10 minuter tills degen är smidig och fuktig.
  • 2
    Låt degen jäsa i minst 3 timmar under en handduk (använd mindre jäst om du har tänkt att degen ska jäsa längre).
  • 3
    Pensla buffégrytan med olivolja och häll försiktigt över degen i grytan.
  • 4
    Platta till degen så att den fyller hela grytan och låt den jäsa i ytterligare 1 timme.
  • 5
    Värm upp ugnen till 250° C. Ställ in buffégrytan med lock i ugnen och låt den bli varm. Låt grytan stå i den varma ugnen i minst 15 minuter innan du lägger i degen. Tag ut grytan och lägg degen i den varma grytan.
  • 6
    Gör små fördjupningar i degen med fingrarna och fördela oliver, valnötter och de torkade fikonen i fördjupningarna.
  • 7
    Häll lite olivolja över degen och strö över havssalt. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda brödet i 20 minuter med locket på. Sänk värmen till 225° C och ta av locket från grytan. Grädda brödet i ytterligare 10-15 minuter utan lock.
  • 8
    Häll lite olivolja över degen och strö över havssalt. Ställ grytan i ugnen i 20-25 minuter tills brödet har fått en gyllenbrun yta.
  • 9
    Låt brödet svalna på ett galler när det är färdiggräddat. Därefter kan det brytas i mindre bitar. Servera ev. med olivolja och havssalt.