- Bröd och gryn
Ingredienser
- 25 g jäst
- 7 dl ljummet vatten
- 1,5 dl olivolja
- 20 g havssalt
- 1 100 g vetemjöl, Tipo 00
- 100 g oliver
- 50 g valnötskärnor
- 100 g torkade fikon
-
Gör så här
-
1Smula ned jästen i en skål med vattnet och 1 dl av olivoljan. Tillsätt salt och mjöl lite i taget. Knåda i ca 10 minuter tills degen är smidig och fuktig.
-
2Låt degen jäsa i minst 3 timmar under en handduk (använd mindre jäst om du har tänkt att degen ska jäsa längre).
-
3Pensla buffégrytan med olivolja och häll försiktigt över degen i grytan.
-
4Platta till degen så att den fyller hela grytan och låt den jäsa i ytterligare 1 timme.
-
5Värm upp ugnen till 250° C. Ställ in buffégrytan med lock i ugnen och låt den bli varm. Låt grytan stå i den varma ugnen i minst 15 minuter innan du lägger i degen. Tag ut grytan och lägg degen i den varma grytan.
-
6Gör små fördjupningar i degen med fingrarna och fördela oliver, valnötter och de torkade fikonen i fördjupningarna.
-
7Häll lite olivolja över degen och strö över havssalt. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda brödet i 20 minuter med locket på. Sänk värmen till 225° C och ta av locket från grytan. Grädda brödet i ytterligare 10-15 minuter utan lock.
-
8Häll lite olivolja över degen och strö över havssalt. Ställ grytan i ugnen i 20-25 minuter tills brödet har fått en gyllenbrun yta.
-
9Låt brödet svalna på ett galler när det är färdiggräddat. Därefter kan det brytas i mindre bitar. Servera ev. med olivolja och havssalt.