Fougasse

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Fougasse
Fougasse är typiskt för Provence, men det äts i hela Frankrike. Brödet kännetecknas av en dekorativ, bladliknande form, men smaken kan varieras på många sätt. Det kan till exempel strös med torra kryddor eller bakas med fyllning som oliver, ost eller vitlök. Man kan därför kalla brödet en fransk version av pizza. Prova vår version och servera den som tillbehör till antingen soppa eller sallad.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 1 tsk havssalt
  • 3½ dl ljummet vatten
  • 300 g vetemjöl
  • 100 g fullkornsmjöl
  • 1 msk herbes de provence och lite att dekorera med
  • 50 g hackade oliver
  • 2 msk olivolja
  • Gör så här

  • 1
    Smula ned jästen i en skål. Tillsätt salt och vatten och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt båda mjölsorterna, herbes de Provence, hackade oliver och olivolja. Knåda degen tills den är smidig och slät. Tillsätt eventuellt mer mjöl men var försiktig, degen ska vara mjuk och elastisk och får inte bli för torr.
  • 2
    Lägg degen i en skål, täck över den med en handduk och ställ den i rumstemperatur eller varmare och låt jäsa i 1 timme.
  • 3
    Sätt ugnen på 250° C.
  • 4
    Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Kavla ut den till en rektangel och dela den i två trianglar. Gör ett djupt snitt i mitten på varje triangel och två-tre snitt på varje sida med en vass kniv (se foto). Lägg trianglarna på en bakplåt och strö över herbes de Provence.
  • 5
    Grädda trianglarna i 12-15 minuter. Lägg över fougasserna på ett galler och låt dem svalna.
  • 6
    Tips: Låt eventuellt den övertäckta degen jäsa i ugnen med bara ugnslampan tänd. Värmen från lampan gör att det blir tillräckligt varmt inne i ugnen.