- Mjöl
Ingredienser
- 10 g jäst
- 1 tsk havssalt
- 3½ dl ljummet vatten
- 300 g vetemjöl
- 100 g fullkornsmjöl
- 1 msk herbes de provence och lite att dekorera med
- 50 g hackade oliver
- 2 msk olivolja
-
Gör så här
-
1Smula ned jästen i en skål. Tillsätt salt och vatten och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt båda mjölsorterna, herbes de Provence, hackade oliver och olivolja. Knåda degen tills den är smidig och slät. Tillsätt eventuellt mer mjöl men var försiktig, degen ska vara mjuk och elastisk och får inte bli för torr.
-
2Lägg degen i en skål, täck över den med en handduk och ställ den i rumstemperatur eller varmare och låt jäsa i 1 timme.
-
3Sätt ugnen på 250° C.
-
4Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Kavla ut den till en rektangel och dela den i två trianglar. Gör ett djupt snitt i mitten på varje triangel och två-tre snitt på varje sida med en vass kniv (se foto). Lägg trianglarna på en bakplåt och strö över herbes de Provence.
-
5Grädda trianglarna i 12-15 minuter. Lägg över fougasserna på ett galler och låt dem svalna.
-
6Tips: Låt eventuellt den övertäckta degen jäsa i ugnen med bara ugnslampan tänd. Värmen från lampan gör att det blir tillräckligt varmt inne i ugnen.