Friterade bocconcini-ostbollar med basilikadippsås

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Friterade bocconcini-ostbollar med basilikadippsås
Det perfekta förrätten till en högtidlig middag. Bocconcini-bollar i lagom munsbitar, friterade med en krispig saltad yta, serverade med en smakrik basilikadippsås.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjölkprodukter
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL BOCCONCINIBOLLARNA
  • 10 g färsk hackad timjan
  • 5 g hackad rosmarin
  • Zest från 1 citron
  • 150 g panko
  • 100 g mjöl
  • 300 g minibocconcinibollar
  • 2 ägg från frigående hönor, vispade
  • 2 matskedar (30 ml) mjölk
  • 2 koppar vegetabilisk olja till stekning
  • Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
TILL BASILIKADIPPSÅSEN
  • 20 g grovhackad basilika utan stjälkar
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 30–50 g riven parmesan
  • 2 matskedar (30 ml) proseccovinäger eller vitvinsvinäger
  • 4 matskedar (60 ml) olivolja
  • Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
  • Gör så här

  • 1
    Tillsätt de hackade örterna och citronzesten i pankon och blanda ihop. Lägg mjöl, mjölk och vispade ägg (våt blandning) och panko med örter i 3 separata skålar. Häll av bocconcinin och klappa den torr. Rulla den i mjöl, sen ägg, sen panko, sen ägg och sen panko igen. Detta ger en dubbel yta som kommer att förhindra att bocconcinin smälter ut. Kyl i 30 minuter (detta säkerställer att bollarna inte spricker när de steks).
  • 2
    Lägg den vegetabiliska oljan i en rund Signature-gryta från Le Creuset och värm upp den. När den har nått medeltemperatur steker du bocconcini-bollarna i 1–1 ½ minuter tills de är gyllenbruna och har smält i mitten. Lyft upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på en kökshandduk. Krydda medan de är varma och servera direkt.
  • 3
    Recept för basilikadippsåsen: Lägg alla ingredienserna basilikadressingen i en mortel och mortla dem till det bildas en dressing.
  • 4
    Severa bocconcinin varm ihop med dressingen.