Fylld ribeye-stek

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Fylld ribeye-stek
Saftig benfri ribeye-stek. Köttet marineras för att göra det mört, kryddas med utsökt peppar och aromatiska örter och steks långsamt i ugnen tills det är perfekt gyllenbrunt. Steken bör vila innan den skärs upp för att säkerställa att köttet är saftigt hela vägen igenom. Perfekt för speciella tillfällen och festliga middagar!
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

För din ribeye
  • 2,8 kg hel ribeye
  • 1 skivad citron
  • 15 g timjan
  • 15 g rosmarin
Till fyllningen
  • 500 g skivad blandad svamp
  • 100 g ströbröd
  • 100 g pistagenötter, rostade
  • Skal och saft från 1 citron
  • 1 tsk hackad timjan
  • 1 tsk hackad oregano
  • 1 tsk olivolja
  • 1 msk smör
  • Salt och svartpeppar
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 180 °C.
  • 2
    För att göra fyllningen: Ställ en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt olivolja. Stek svampen gyllene och ställ åt sidan. Rosta brödsmulorna i smör i samma panna tills de är gyllene och ställ åt sidan. Lägg pistagenötterna, den rostade svampen, de rostade brödsmulorna och kryddorna i en mixer och mixa tills bitarna blir medelstora till fina. Lägg citronskal och saft, olivolja och hackade örter i en skål. Rör ihop det och smaka av. Ställ det åt sidan.
  • 3
    Så här gör du ribeye-stek: Ta bort snöret från den ihoprullade steken och krydda köttet väl. Lägg fyllningen i mitten och rulla ihop köttet igen. Bind upp steken med matlagningssnöre. Hetta upp en stor stekpanna med lite olivolja. Bryn köttet på fettsidan för att täta ytan tills det är gyllene. Täck botten på din ovala Le Creuset 31 cm-gryta med citronskivor, timjan och rosmarin och lägg köttet ovanpå.
  • 4
    Stek i ugnen i 30 minuter, lägg aluminiumfolie eller bakplåtspapper löst över köttets yta och ställ tillbaka grytan i ugnen i 30 minuter. Ta ut steken ur ugnen och häll saften från grytan över den. Täck med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och tillaga i ugnen igen i 30-40 minuter för medium genomstekt. Låt köttet vila. Detta steg är avgörande för att fördela safterna och göra hela steken mör. Skiva och servera med rostad färskpotatis och blancherade gröna bönor.