- Grönsaker
Ingredienser
- 3 hela vitlökar
- 750 ml olivolja
- 500 g färskpotatis
- 200 g babyspenat
- 6 ägg, lätt vispade
- Ett stort knippe persilja
- Röd chili
- Zest från 1 citron
- En nypa salt
-
Gör så här
-
1Ugnstemperatur, till 200 °C/180 °C varmluft, gasmärke 6.
-
2Gör den confiterade vitlöken genom att dela upp vitlökarna i individuella klyftor och låt det pappriga skalet sitta kvar. Lägg dem i en liten panna med olivolja på lägsta möjliga temperatur. Låt dem koka försiktigt i en timme och se till att oljan inte blir för varm. Om du oroar dig för att oljan blir för varm kan du vrida ner värmen då och då.
-
3Efter en timme tar du bort pannan från värmen, låter den svalna helt och häller innehållet i en ren burk.
-
4För att göra omeletten förvärmer du ugnen till 200 °C/180 °C varmluft, gasmärke 6. Lägg i potatisarna i Le Creusets 26 cm Signature-stekpanna med två matskedar av vitlöksoljan, och vänd runt potatisarna så att alla blänker.
-
5Rosta i 30–40 minuter i ugnen.
-
6Skala under tiden bort de pappriga skalen från 10 klyftor confiterad vitlök.
-
7När potatisarna är gyllenbruna tar du ut dem ur ugnen (utan att stänga av den) och skakar om dem ordentligt så att de potatisar som fäst i botten av pannan lossnar.
-
8Sätt tillbaka stekpannan på medelhög temperatur (använd en grytlapp eller handtagshandske för att hålla i handtaget – det kommer att vara väldigt varmt) och tillsätt spenaten och kasta omkring den tills den har börjat mjukna.
-
9Sprid ut vitlöksklyftorna.
-
10Tillsätt det vispade ägget, sprid ut det jämt över pannan och rör försiktigt för att täcka spenaten och potatisarna. Tillaga på medelhög temperatur i några minuter och flytta sedan pannan till ugnen och tillaga tills omeletten precis har satt sig men fortfarande är lite dallrig.
-
11Gör gremolatan snabbt under tiden. Finhacka persilja och chili ihop, tillsätt citronzest och en rejäl nypa salt.
-
12Servera omeletten i rejäla skivor och lägg på gremolata med en sked.