Fyllig omelett med confiterad vitlök och gremolata

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Mer än 2 timmar. Mer än 2 timmar.
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Anna Jones
Fyllig omelett med confiterad vitlök och gremolata
”Bli inte chockerad över mängden vitlök som används här: det blir mer än du behöver men håller flera månader i kylen, och när du har använt alla klyftorna kan du använda den smakrika oljan på pasta, pizza eller i dressingar. Jag gillar att använda en gjutjärnspanna – jag tycker att den ger bra och jämn värme. Om du har tillgång till ramslök kan du byta ut den confiterade vitlöken och spenaten mot några nävar och låta bladen vissna på samma sätt som du skulle ha gjort med spenaten.” – Anna Jones
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 3 hela vitlökar
  • 750 ml olivolja
  • 500 g färskpotatis
  • 200 g babyspenat
  • 6 ägg, lätt vispade
  • Ett stort knippe persilja
  • Röd chili
  • Zest från 1 citron
  • En nypa salt
  • Gör så här

  • 1
    Ugnstemperatur, till 200 °C/180 °C varmluft, gasmärke 6.
  • 2
    Gör den confiterade vitlöken genom att dela upp vitlökarna i individuella klyftor och låt det pappriga skalet sitta kvar. Lägg dem i en liten panna med olivolja på lägsta möjliga temperatur. Låt dem koka försiktigt i en timme och se till att oljan inte blir för varm. Om du oroar dig för att oljan blir för varm kan du vrida ner värmen då och då.
  • 3
    Efter en timme tar du bort pannan från värmen, låter den svalna helt och häller innehållet i en ren burk.
  • 4
    För att göra omeletten förvärmer du ugnen till 200 °C/180 °C varmluft, gasmärke 6. Lägg i potatisarna i Le Creusets 26 cm Signature-stekpanna med två matskedar av vitlöksoljan, och vänd runt potatisarna så att alla blänker.
  • 5
    Rosta i 30–40 minuter i ugnen.
  • 6
    Skala under tiden bort de pappriga skalen från 10 klyftor confiterad vitlök.
  • 7
    När potatisarna är gyllenbruna tar du ut dem ur ugnen (utan att stänga av den) och skakar om dem ordentligt så att de potatisar som fäst i botten av pannan lossnar.
  • 8
    Sätt tillbaka stekpannan på medelhög temperatur (använd en grytlapp eller handtagshandske för att hålla i handtaget – det kommer att vara väldigt varmt) och tillsätt spenaten och kasta omkring den tills den har börjat mjukna.
  • 9
    Sprid ut vitlöksklyftorna.
  • 10
    Tillsätt det vispade ägget, sprid ut det jämt över pannan och rör försiktigt för att täcka spenaten och potatisarna. Tillaga på medelhög temperatur i några minuter och flytta sedan pannan till ugnen och tillaga tills omeletten precis har satt sig men fortfarande är lite dallrig.
  • 11
    Gör gremolatan snabbt under tiden. Finhacka persilja och chili ihop, tillsätt citronzest och en rejäl nypa salt.
  • 12
    Servera omeletten i rejäla skivor och lägg på gremolata med en sked.