- Mjölkprodukter
Ingredienser
- 25 g hasselnötter
- 225 g vitt dinkel- eller vetemjöl och lite extra för att pudra över
- 125 g mycket kallt osaltat smör eller veganskt osaltat smör, i tärningar
- 300 g mjuk getost eller vegansk mjukost
- 1 tesked honung eller lönnsirap
- Bladen från ett litet knippe timjan eller oregano
- 3 matskedar kapris
- En litet knippe persilja, blad och stjälkar grovt hackade
- Juice och zest från ½ ovaxad citron
- Osaltat smör eller veganskt smör att smörja med
- 8 skivade fikon
- 1 ekologiskt ägg, vispat, eller en skvätt växtmjölk
- 50 g hasselnötter, rostade och hackade
- Salladsblad med citron
-
Gör så här
-
1Ugnstemperatur, till 220 °C/220 °C varmluft, gas 6.
-
2Gör först degen. Lägg hasselnötterna i en matberedare och mixa tills du har fina smulor, se till att du inte mixar för länge eftersom det kommer att förvandla dem till nötsmör.
-
3Tillsätt mjöl och en halv tesked flingsalt och använd sedan pulse-funktionen för att blanda allt jämnt.
-
4Tillsätt nu smör och använd pulse-funktionen igen till det ser ut som brödsmulor.
-
5Tillsätt sedan, med motorn igång, 2–3 matskedar iskallt vatten, en matsked i taget tills den tar ihop och bildar en degboll.
-
6Ta ut degen ur matberedaren, platta ut den till en grov skiva och linda sedan in den i en ren kökshandduk eller ett bakplåtspapper och ställ in den i kylen i en halvtimme.
-
7Förvärm ugnen till 220 °C/220 °C varmluftsugn/gas 6.
-
8Använd samma matberedare och tillsätt getost, honung, bladen och kvistarna från fyra kvistar av timjan eller oregano, kapris, persilja, saft och zest från citron. Krydda med svartpeppar och mixa i några sekunder till den blir krämig och fläckig av örter och kapris.
-
9Smörj Le Creusets 28 cm vågiga pajform med lite smör eller vegansmör.
-
10När degen har kylts, ta ut den ur kylen och kavla ut den på en mjölad yta tills den blir en ungefär 30 cm stor cirkel, 1 cm tjock. Vänd den under tiden du kavlar ut för att se till att den håller sig rund. Rulla upp den på kavlen och flytta försiktigt över den till den vågiga pajformen och låt eventuell överflödigt deg att hänga över kanten.
-
11Sprid ut getostblandningen på botten av degen. Toppa rikligt med fikon eftersom de krymper något i ugnen.
-
12Vik sedan degens kanter över fikonen för att hålla dem på plats, pensla kanterna med vispat ägg eller växtmjölk och krydda med salt och peppar.
-
13Baka i ugnen i 35–45 minuter tills den är gyllenbrun. Strö över 50 g hackade hasselnötter under de sista fem minuterna för att rosta dem.
-
14Låt galetten svalna i formen i 10 minuter och toppa sedan med resten av timjan- eller oreganobladen.
-
15Servera med sallad med citron.