Galette med fikon, timjan och getost

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Anna Jones
Galette med fikon, timjan och getost
”Den här galetten med hasselnötsdeg och en fyllning av kapris och örtig getost har blivit en återkommande rätt hemma när jag har en påse full av lila och syltiga fikon. Jag gör den här attraktiva rätten med ett par rejäla sallader som sommarlunch för sex personer – med bara en sallad räcker den till fyra personer. Genom att rosta fikonen tar du fram deras syltiga karaktär, så du kan komma undan med att använda dem även om de är lite under- eller övermogna.” – Anna Jones
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjölkprodukter
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL SMÖRDEGEN
  • 25 g hasselnötter
  • 225 g vitt dinkel- eller vetemjöl och lite extra för att pudra över
  • 125 g mycket kallt osaltat smör eller veganskt osaltat smör, i tärningar
TILL FYLLNINGEN
  • 300 g mjuk getost eller vegansk mjukost
  • 1 tesked honung eller lönnsirap
  • Bladen från ett litet knippe timjan eller oregano
  • 3 matskedar kapris
  • En litet knippe persilja, blad och stjälkar grovt hackade
  • Juice och zest från ½ ovaxad citron
  • Osaltat smör eller veganskt smör att smörja med
  • 8 skivade fikon
  • 1 ekologiskt ägg, vispat, eller en skvätt växtmjölk
  • 50 g hasselnötter, rostade och hackade
TILL SERVERING
  • Salladsblad med citron
  • Gör så här

  • 1
    Ugnstemperatur, till 220 °C/220 °C varmluft, gas 6.
  • 2
    Gör först degen. Lägg hasselnötterna i en matberedare och mixa tills du har fina smulor, se till att du inte mixar för länge eftersom det kommer att förvandla dem till nötsmör.
  • 3
    Tillsätt mjöl och en halv tesked flingsalt och använd sedan pulse-funktionen för att blanda allt jämnt.
  • 4
    Tillsätt nu smör och använd pulse-funktionen igen till det ser ut som brödsmulor.
  • 5
    Tillsätt sedan, med motorn igång, 2–3 matskedar iskallt vatten, en matsked i taget tills den tar ihop och bildar en degboll.
  • 6
    Ta ut degen ur matberedaren, platta ut den till en grov skiva och linda sedan in den i en ren kökshandduk eller ett bakplåtspapper och ställ in den i kylen i en halvtimme.
  • 7
    Förvärm ugnen till 220 °C/220 °C varmluftsugn/gas 6.
  • 8
    Använd samma matberedare och tillsätt getost, honung, bladen och kvistarna från fyra kvistar av timjan eller oregano, kapris, persilja, saft och zest från citron. Krydda med svartpeppar och mixa i några sekunder till den blir krämig och fläckig av örter och kapris.
  • 9
    Smörj Le Creusets 28 cm vågiga pajform med lite smör eller vegansmör.
  • 10
    När degen har kylts, ta ut den ur kylen och kavla ut den på en mjölad yta tills den blir en ungefär 30 cm stor cirkel, 1 cm tjock. Vänd den under tiden du kavlar ut för att se till att den håller sig rund. Rulla upp den på kavlen och flytta försiktigt över den till den vågiga pajformen och låt eventuell överflödigt deg att hänga över kanten.
  • 11
    Sprid ut getostblandningen på botten av degen. Toppa rikligt med fikon eftersom de krymper något i ugnen.
  • 12
    Vik sedan degens kanter över fikonen för att hålla dem på plats, pensla kanterna med vispat ägg eller växtmjölk och krydda med salt och peppar.
  • 13
    Baka i ugnen i 35–45 minuter tills den är gyllenbrun. Strö över 50 g hackade hasselnötter under de sista fem minuterna för att rosta dem.
  • 14
    Låt galetten svalna i formen i 10 minuter och toppa sedan med resten av timjan- eller oreganobladen.
  • 15
    Servera med sallad med citron.