- Mjöl
Ingredienser
- 100 g smör (saltat)
- 100 g rörsocker
- 75 g mörk sirap
- 1/2 tsk apelsinblomsvatten (kan utelämnas)
- 1 tsk kaliumklorid
- 1/2 msk vatten
- 280 g Anelises glutenfria mjölmix (eller 330 g Schär Universalmix)
- 1 tsk mald kanel
- 1/2 tsk ingefära
- 1/2 tsk kryddpeppar
- 25 g hackad mandel
- 25 g kanderat apelsinskal (finhackat)
- Bakning: 6-8 minuter
- Dragtid: 1 dag
- 32–48 st.
- 1,5 L kastrull i gjutjärn
- cookies Bakplåt
-
Gör så här
-
1Ugn: varmluft 200C (förvärmd)
-
2Häll smör, rörsocker, sirap och apelsinblomsvatten i en 1,5 l klassisk kastrull i gjutjärn och värm på medelvärme tills smöret smält helt.
-
3Ta kastrullen från värmen. Rör ihop kaliumklorid och vatten i en liten skål och häll innehållet i den varma sirapen. Rör om väl och låt svalna till rumstemperatur.
-
4Blanda alla torra ingredienser i en skål. Hacka det kanderade apelsinskalet fint och lägg åt sidan.
-
5Häll ca 2 msk av mjölblandningen i kastrullen och rör om degen med en slickepott. Tillsätt mjölet i 2 omgångar och rör om ordentligt mellan varje tillsats. Tillsätt hackade mandlar och kanderat apelsinskal och blanda degen tills det inte syns något mjöl. Ta upp degen ur kastrullen, linda in den i plastfolie och rulla den till en korv med en diameter på ca 5 cm.
-
6Ställ degen i kylskåp och låt den jäsa till nästa dag (om du har bråttom kan du låta den jäsa i ca 2 timmar).
-
7TIPS: Vänd degen några gånger under de första 30 minuterna i kylen för att få en så rund korv som möjligt utan platta sidor.
-
8Dagen efter: Ta ut degen, packa upp den och skär korven på mitten. Slå in ena halvan igen i plastfolie och kyl medan du jobbar med den andra halvan.
-
9Med en mycket vass kniv skär du skivor på ca 3 - 5 mm tjock. Placera på bakplåten med gott om utrymme mellan varje kaka. Om skivan går sönder på mitten gör det inget, bitarna kan enkelt placeras på bakplåten mot varandra.
-
10Grädda brunkakorna i ca 6-8 minuter på mellersta falsen tills de är gyllene. (Gräddningstiden beror på hur tjocka kakorna är och kan variera från ugn till ugn).
-
11Lägg över brunkakorna på en bakplåt och låt dem svalna.
-
12Förvara de avsvalnade brunkakorna i en kakburk och ställ den svalt så håller de sig fräscha i flera veckor.
-
13TIPS: Den råa degen kan förvaras i kylen några veckor, så du kan enkelt göra degen i god tid innan julruschen börjar.