- Ägg
- Mjöl
- Choklad
Ingredienser
- 150 g farinsocker
- 50 g smör (rumstempererat)
- 2 ägg (rumstempererade)
- 1 tsk kanel
- 1,5 dl helmjölk (rumstempererad)
- 60 g fullkornsrismjöl
- 60 g mandelmjöl
- 30 g valnötsmjöl
- 50 g hackade valnötter
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 - 1 Tanzania vaniljstång
- Smält smör till pensling
- Socker att strö över
- 1,5 dl vispgrädde
- 150 g choklad (t.ex. 100 g mjölkchoklad och 50 g mörk choklad)
- 1 msk kallt smör
- 1 tsk vaniljpasta
-
Gör så här
-
1Ugn: varmluft 200C (förvärmd)
-
2Smörj kopparna med smält smör och strö över socker så att hela insidan täcks av smör och socker.
-
3Sätt på ugnen på 200 grader varmluft.
-
4Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna. Häll lite socker över vaniljfröna och blanda ihop dem till vaniljsocker.
-
5Vispa ägg, smör, farinsocker och kanel till en lätt och fluffig kräm.
-
6Vänd ner ungefär hälften av mjölet till en jämn smet. Tillsätt mjölken, blanda smeten och tillsätt sedan resten av smeten, bakpulver och vanilj. Rör eller vispa till en enhetlig smet. Vänd till sist ner de hackade valnötterna.
-
7Fördela smeten i 4 stengodsmuggar (3,5 dl), ställ muggarna i en Heritage ugnsfast form och strö över lite socker för en krispig topp.
-
8Grädda muggkakorna i ca 30 minuter på det mittersta falsen.
-
9Ta ut kakorna ur ugnen och låt dem svalna tills de är ljumna.
-
10Varm chokladfudge: Värm vispgrädde, choklad och socker i en kastrull på medelvärme tills det kokar under omrörning.
-
11Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt smör, vanilj och rör om till en slät massa. Låt chokladfudgen svalna medan kakorna gräddas.
-
12Servera kakorna med varm chokladfudge eller några kulor kolaglass toppad med färska bär.
-
13TIPS: Om du föredrar syrligheten i creme fraiche, vispa 200 g creme fraiche 38% med 2 msk florsocker tills det har konsistensen av vispad grädde.