Glutenfri muggkaka med valnötter

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Glutenfri muggkaka med valnötter
HUVUDINGREDIENSER
  • Ägg
  • Mjöl
  • Choklad
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 150 g farinsocker
  • 50 g smör (rumstempererat)
  • 2 ägg (rumstempererade)
  • 1 tsk kanel
  • 1,5 dl helmjölk (rumstempererad)
  • 60 g fullkornsrismjöl
  • 60 g mandelmjöl
  • 30 g valnötsmjöl
  • 50 g hackade valnötter
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 - 1 Tanzania vaniljstång
  • Smält smör till pensling
  • Socker att strö över
Varm chokladfudge
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 150 g choklad (t.ex. 100 g mjölkchoklad och 50 g mörk choklad)
  • 1 msk kallt smör
  • 1 tsk vaniljpasta
  • Gör så här

  • 1
    Ugn: varmluft 200C (förvärmd)
  • 2
    Smörj kopparna med smält smör och strö över socker så att hela insidan täcks av smör och socker.
  • 3
    Sätt på ugnen på 200 grader varmluft.
  • 4
    Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna. Häll lite socker över vaniljfröna och blanda ihop dem till vaniljsocker.
  • 5
    Vispa ägg, smör, farinsocker och kanel till en lätt och fluffig kräm.
  • 6
    Vänd ner ungefär hälften av mjölet till en jämn smet. Tillsätt mjölken, blanda smeten och tillsätt sedan resten av smeten, bakpulver och vanilj. Rör eller vispa till en enhetlig smet. Vänd till sist ner de hackade valnötterna.
  • 7
    Fördela smeten i 4 stengodsmuggar (3,5 dl), ställ muggarna i en Heritage ugnsfast form och strö över lite socker för en krispig topp.
  • 8
    Grädda muggkakorna i ca 30 minuter på det mittersta falsen.
  • 9
    Ta ut kakorna ur ugnen och låt dem svalna tills de är ljumna.
  • 10
    Varm chokladfudge: Värm vispgrädde, choklad och socker i en kastrull på medelvärme tills det kokar under omrörning.
  • 11
    Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt smör, vanilj och rör om till en slät massa. Låt chokladfudgen svalna medan kakorna gräddas.
  • 12
    Servera kakorna med varm chokladfudge eller några kulor kolaglass toppad med färska bär.
  • 13
    TIPS: Om du föredrar syrligheten i creme fraiche, vispa 200 g creme fraiche 38% med 2 msk florsocker tills det har konsistensen av vispad grädde.