Glutenfri Tomatcrumble

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Glutenfri Tomatcrumble
Glöm allt om fruktcrumble. För något som kanske är lika gott som en fruktcrumble med trädgårdens bär och frukter är en smakrik version av denna populära paj. Tomato Crumble är det perfekta tillbehöret till lunch eller middag och kommer att förföra dina sinnen med karamelliserade körsbärstomater, krispiga bitar av mördegsbakelse och smaken av solmogna läckerheter. Pajen är gjord på glutenfritt mjöl, men kan lätt göras med gluten genom att byta ut mjölet mot vetemjöl.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
  • Ost
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Mördeg:
  • 150 g glutenfritt havremjöl eller Schär Grovt mjöl (Dunkel)
  • 1 msk torkad timjan
  • 1/2 tsk flingsalt
  • Svartpeppar
  • 120 g kallt smör, tärnat
  • 30 g färskriven parmesanost
  • 2 msk kallt vatten
Tomatfyllning:
  • 650 g körsbärstomater (i olika färger)
  • 2 tsk majsstärkelse (med topp)
  • 1 tsk flingsalt
  • Svartpeppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 10–12 blad färsk basilika
  • 1 tsk vitlökspulver
  • Gör så här

  • 1
    Sätt på ugnen på 175°C varmluft.
  • 2
    Blanda alla torra ingredienser till mördegen i en skål. Tillsätt kallt smör, skär i små tärningar och smula smöret mellan fingrarna tills blandningen liknar fuktig sand. Tillsätt parmesan och smula degen lite till så att parmesanen blir jämnt fördelad. Tillsätt vatten och rör ihop degen med en gaffel tills den precis går ihop till en deg.
  • 3
    Lägg degen i en skål och täck den med plastfolie. Kyl degen medan du förbereder fyllningen.
  • 4
    Halvera tomaterna och häll de skivade tomaterna i en stor skål. Strö över maizena och rör runt tomaterna. Tillsätt alla ingredienser till fyllningen i skålen med tomaterna och rör om lite så att allt blir jämnt fördelat. Häll tomatblandningen i Non-Stick Ceramic-pannan och se till att den ligger i ett jämnt lager.
  • 5
    Ta ut degen ur kylen och bred ut den i små klumpar över tomaterna.
  • 6
    Grädda tomatsmula i ca 50 - 55 minuter tills degen blivit gyllene och fyllningen blivit tjock och karamelliserad.
  • 7
    Ta ut crumblen ur ugnen och låt den svalna något innan servering.
 
TIPS: Om du har en matberedare går det snabbare och enklare att göra mördegen. Följ samma instruktioner, men gör allt i matberedaren med små pulseringar i taget.
 
 
Le Creuset