Glutenfri Upside-Down pizza

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Glutenfri Upside-Down pizza
Pizza är en klassiker när du är sugen på en lätt middag. Prova vår läckra upp-och-nedvända pizza som görs i våra pastatallrikar och som kan göras i två smaker!
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjölkprodukter
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Karamelliserad lök
  • 2 msk olivolja
  • 4 lökar
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk brun farin
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk chiliolja (eller 1 tsk chiliflakes)
Gräddostkräm
  • 100 g färskost – t.ex. Philadelphia
  • 1 - 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 - 3 matskedar vispgrädde
Gräslökssmör
  • 200 g smör – mjukt
  • 2 msk torkad gräslök
  • Lite Maldon-salt att strö över
Glutenfri pizzadeg
  • 8 g HUSK-fiber
  • 1½ dl ljummet vatten (1)
  • 450 g glutenfritt brödmjöl från Doves Farm
  • 1 msk socker
  • 10 g torrjäst
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk flingsalt
  • 80 ml ljummen kefir
  • 1 dl ljummet vatten (2)
  • 40 g solrosolja (eller vindruvskärnolja)
  • 1½ tsk äppelcidervinäger
Fyllning
  • 1 portion karamelliserad lök
  • 1 paket skivad bacon
  • 1 portion färskostkräm
  • 12 körsbärstomater - halverade
  • 2 bollar mozzarella - riven i mindre bitar
  • Ca 200 g riven mozzarella
  • Nyriven parmesan
  • Lite gräslökssmör
  • Gör så här

  • 1
    Karamelliserad lök: Skär löken på mitten och skär i tunna halvringar.
  • 2
    Häll olivolja i en 20 cm gjutjärnspanna och värm den på medelvärme. Tillsätt löken och låt den brynas på låg till medelhög värme tills den är mjuk och lätt genomskinlig.
  • 3
    Tillsätt de övriga ingredienserna och låt löken karamelliseras på medelvärme i ca 10 minuter under ständig omrörning.
  • 4
    Ta bort grytan från värmen när löken är mjuk. Ställ den åt sidan. Denna portion räcker till 2 pizzor.
  • 5
    Gräddostkräm: Rör ihop alla ingredienser till en slät kräm. Ställ den åt sidan.
  • 6
    Gräslökssmör: Lägg det mjuka smöret i en skål och tillsätt ramslök och salt. Vispa alla ingredienser väl med en gaffel.
  • 7
    Häll smör i bakplåtspapper och forma ett smörblock så att det passar smörlådan. Det kan vara en fördel att vika bakplåtspappret i förväg så att det blir lättare att forma det mjuka smöret. Ställ in smöret i kylen och flytta det till smörlådan när det blivit hårt igen.
  • 8
    Glutenfri pizzadeg: Vispa HUSK fiber med vatten (1) med en gaffel i ca 10 sekunder. Låt det dra medan du förbereder övriga ingredienser.
  • 9
    Blanda mjöl, socker, torrjäst, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt kefir, vatten (2), olja, vinäger och HUSK-gelé i skålen och blanda degen i en matberedare på medelhög hastighet i ca 5 minuter.
  • 10
    Häll upp degen på en lätt mjölad yta, forma en boll med lätta rörelser och dela degen i 4 lika stora bitar. Forma varje bit till en boll och tryck ut degen platt på mitten. Nu ska du öppna degen. Det betyder att du måste pressa ut degen platt och i form från degbollens mitt. Se till att strö lite mjöl både på bordet och ovanpå degen – men bara så mycket att degen inte fastnar.
  • 11
    Lägg över pizzadegen till en bakplåt med bakplåtspapper när du nått ca halvvägs i processen, för då är degen lättast att hantera.
  • 12
    Fortsätt att öppna degen genom att pressa i mitten, inte längs kanterna, tills den har en diameter på ca 22 cm - samma storlek som Coupe pastatallrik. Täck över degen med plastfolie och en kökshandduk och låt den vila medan du förbereder fyllningen.
  • 13
    Fyllning: Stek baconskivorna i en stekpanna tills de är knapriga. Lägg baconskivan på en tallrik täckt med hushållspapper och ställ åt sidan.
  • 14
    Smörj 4 Coupe-pastatallrikar med olivolja, helst hela vägen upp till kanten.
  • 15
    Till pizza med karamelliserad lök och bacon: Fördela den karamelliserade löken på 2 tallrikar, krossa 1 - 2 baconskivor per tallrik och strö bacon över löken. Bred ut några bitar av mozzarella och strö över väl med riven mozzarella. Bred ut hälften av färskostkrämen på varje tallrik och lägg en pizzadeg ovanpå så att det bildas ett lock. Tryck försiktigt degen längs kanten så att den sluter tätt. Upprepa med den andra pizzan.
  • 16
    För pizza med körsbärstomater och gräslökssmör: Ringla över lite extra olivolja för att förhindra att tomaterna fastnar när du vänder pizzan.
  • 17
    Fördela de halverade tomaterna mellan 2 Coupe-pastatallrikar. Fördela bitar av mozzarella och några bitar av färskriven parmesan. Skär några tunna skivor ramslökssmör och fördela på båda tallrikarna. Lägg en pizzadeg ovanpå så att det bildas ett lock. Tryck försiktigt degen längs kanten så att den sluter tätt. Upprepa med den andra pizzan. Skär några tunna skivor smör och lägg dem i mitten av varje tallrik. På så sätt kan du se skillnaden mellan de två fyllningarna.
  • 18
    Täck varje plåt med plastfolie och låt degen jäsa i ca 45 - 60 minuter.
  • 19
    Sätt på ugnen på 200 grader varmluft.
  • 20
    Ta bort plastfolien när pizzorna har jäst upp.
  • 21
    Grädda pizzorna i ca 20 - 25 minuter fördelat på 2 bakplåtar.
  • 22
    Ta ut pizzorna ur ugnen och låt dem svalna lite. Vänd försiktigt upp pizzorna på en Coupe-tallrik med hjälp av en kniv och grytlappar.
  • 23
    Ringla lite honung över lökpizzorna och garnera med en ätbar blomma (valfritt).
  • 24
    Skär lite gräslökssmör och lägg på tomatpizzorna.
  • 25
    Pizzorna är godast när de äts direkt.