Glutenfritt flätat bröd med timjan och cheddar

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Glutenfritt flätat bröd med timjan och cheddar
Detta glutenfria praktbröd passar bra till soppor, tapas, som mellanmål eller vid en sammankomst. Ost och örter passar bra ihop och den här kombinationen av extra mogen cheddar, med sin starka smak och timjanens friska toner, är i toppklass.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
  • Ost
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 400 g Glutenfri brödmix - Schär
  • 100 g glutenfritt mjöl Dunkel - Schär
  • 20 g FiberHUSK
  • 10 g torrjäst
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 dl kefir
  • 2 ägg
Fyllning:
  • 100 g extra mogen cheddar, finriven
  • 3 msk färsk timjan
  • Lite olivolja
Timjanolja:
  • 3 vitlöksklyftor - utan skal
  • 3 små timjankvistar
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Gör så här

  • 1
    Vispa FiberHUSK med 2 dl ljummet vatten med en gaffel och låt det bli till en gelé medan du förbereder de andra ingredienserna.
  • 2
    Vispa ihop 1 dl ljummet vatten, kefir och ägg i en skål.
  • 3
    Häll alla torra ingredienser i mixerskålen. Häll HUSK-gelé och vattenblandningen i skålen och blanda degen på lägsta hastighet tills allt mjöl har absorberats. Höj hastigheten till medelhög och blanda degen i ca 3 minuter. Se till att samla ihop degen längs vägen i botten av skålen.
  • 4
    Strö lite mjöl på bordet och kavla ut degen till en fyrkant på ca 0,5 cm. Strö över hälften av osten och timjanen och vik degen över sig själv i två omgångar som om det vore ett brevpapper (1/3-vikning). Platta ut degen något och rulla ut den igen till en 0,5 cm tjock rektangel. Se till att du alltid har tillräckligt med mjöl under degen så att den inte fastnar på bordet.
  • 5
    Pensla degen med olivolja och strö över resten av osten. Strö över timjan och rulla degen till en stram korv, från långsidan. På så sätt får du en lång korv.
  • 6
    Skär korven i halvor på längden, ca 4 cm från toppen. På så sätt får du något som ser ut som ett V. Vänd fyllningen uppåt och tryck ihop lagren något. Fläta försiktigt degen runt sig själv och avsluta med att föra ihop de två ändarna till en krans.
  • 7
    Pensla buffégrytan med olivolja och flytta försiktigt ner degen i den.
  • 8
    I en liten ramekin, tillsätt 3 vitlöksklyftor, timjan och toppa med olivolja. Strö över lite flingsalt. Pensla ramekinens utsida med lite olivolja så att degen inte fastnar. Placera ramekinen i mitten av buffégrytan, med degen fint stående runt om.
  • 9
    Lägg på locket och låt degen jäsa i ca 45-60 minuter. Sätt på ugnen på 200 grader varmluft.
  • 10
    När degen är klar, ställ in buffégrytan i ugnen med locket på och grädda i 20 minuter. Ta av locket från grytan och grädda färdigt brödet i 20 minuter.
  • 11
    Ta ut brödet från ugnen och pensla det med timjanolja. Låt brödet svalna något, ta försiktigt ut ramekinen ur grytan, vänd upp brödet på en skärbräda och avnjut det varmt.