- Bröd och gryn
- Ost
Ingredienser
- 400 g Glutenfri brödmix - Schär
- 100 g glutenfritt mjöl Dunkel - Schär
- 20 g FiberHUSK
- 10 g torrjäst
- 2 tsk flingsalt
- 2 tsk bakpulver
- 3 dl ljummet vatten
- 1 dl kefir
- 2 ägg
- 100 g extra mogen cheddar, finriven
- 3 msk färsk timjan
- Lite olivolja
- 3 vitlöksklyftor - utan skal
- 3 små timjankvistar
- Olivolja
- Flingsalt
-
Gör så här
-
1Vispa FiberHUSK med 2 dl ljummet vatten med en gaffel och låt det bli till en gelé medan du förbereder de andra ingredienserna.
-
2Vispa ihop 1 dl ljummet vatten, kefir och ägg i en skål.
-
3Häll alla torra ingredienser i mixerskålen. Häll HUSK-gelé och vattenblandningen i skålen och blanda degen på lägsta hastighet tills allt mjöl har absorberats. Höj hastigheten till medelhög och blanda degen i ca 3 minuter. Se till att samla ihop degen längs vägen i botten av skålen.
-
4Strö lite mjöl på bordet och kavla ut degen till en fyrkant på ca 0,5 cm. Strö över hälften av osten och timjanen och vik degen över sig själv i två omgångar som om det vore ett brevpapper (1/3-vikning). Platta ut degen något och rulla ut den igen till en 0,5 cm tjock rektangel. Se till att du alltid har tillräckligt med mjöl under degen så att den inte fastnar på bordet.
-
5Pensla degen med olivolja och strö över resten av osten. Strö över timjan och rulla degen till en stram korv, från långsidan. På så sätt får du en lång korv.
-
6Skär korven i halvor på längden, ca 4 cm från toppen. På så sätt får du något som ser ut som ett V. Vänd fyllningen uppåt och tryck ihop lagren något. Fläta försiktigt degen runt sig själv och avsluta med att föra ihop de två ändarna till en krans.
-
7Pensla buffégrytan med olivolja och flytta försiktigt ner degen i den.
-
8I en liten ramekin, tillsätt 3 vitlöksklyftor, timjan och toppa med olivolja. Strö över lite flingsalt. Pensla ramekinens utsida med lite olivolja så att degen inte fastnar. Placera ramekinen i mitten av buffégrytan, med degen fint stående runt om.
-
9Lägg på locket och låt degen jäsa i ca 45-60 minuter. Sätt på ugnen på 200 grader varmluft.
-
10När degen är klar, ställ in buffégrytan i ugnen med locket på och grädda i 20 minuter. Ta av locket från grytan och grädda färdigt brödet i 20 minuter.
-
11Ta ut brödet från ugnen och pensla det med timjanolja. Låt brödet svalna något, ta försiktigt ut ramekinen ur grytan, vänd upp brödet på en skärbräda och avnjut det varmt.