Glutenfritt majsbröd med fänkål

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
Glutenfritt majsbröd med fänkål
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 150 g majsgryn
  • 300 g Schär glutenfri brödmix (naturligt glutenfritt mjöl)
  • 50 g jäst
  • 4 dl ljummet vatten
  • 15 g honung
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 12 g flingsalt
  • 1 äggvita (rumstempererad)
  • 1/8 tsk fänkålsfrön
  • Olivolja till pensling
  • Majsgryn att strö över
  • Gör så här

  • 1
    Ugn: varmluft 215°C (förvärmd)
  • 2
    Lös upp jäst i ljummet vatten tillsammans med honung. Tillsätt äppelcidervinäger och vispa vattnet hastigt.
  • 3
    Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål, spara salt till senare.
  • 4
    Häll jästvattnet i de torra ingredienserna och rör om degen med en slickepott.
  • 5
    Tillsätt salt, äggvita och rör om degen ytterligare tills alla ingredienser är väl blandade. Degen kan blandas för hand. Degen ser ut som en tjock gröt.
  • 6
    Klä grytan med ett skrynkligt bakplåtspapper och se till att papperet ligger stadigt i grytan. Häll lite olivolja på bakplåtspappret och pensla så att botten blir smord.
  • 7
    Häll upp degen på bakplåtspapper och forma brödet med blöta händer så att det fördelar sig väl i grytan. Forma den som en riktig brödlimpa, med en liten utbuktning upptill. Under jäsningen blir degen något plattare.
  • 8
    Lägg på locket och låt brödet jäsa 90 minuter i rumstemperatur.
  • 9
    Häll lite olivolja ovanpå brödet och pensla försiktigt. Strö över majsgryn och grädda brödet i en förvärmd ugn i 25 minuter.
  • 10
    Ta av locket, gör ett snitt i mitten av brödet (valfritt), sänk temperaturen till 200°C och grädda vidare i 20 - 25 minuter. Kontrollera att innertemperaturen är 98°C innan brödet tas ut ur ugnen. Det ska vara gyllenbrunt till färgen.
  • 11
    Låt brödet svalna på galler i minst 40 minuter.
  • 12
    Servera brödet med smör eller som tillbehör till soppor och grytor.
  • 13
    OBS: Brödet kan frysas i upp till 3 månader. Skiva det innan förvaring, så att det är lätt att tina i brödrosten. Brödet smakar som nybakat igen.
 
Extra info:
Jäsning: 90 minuter
Bakning: 40 - 45 minuter
Portion: 1 bröd
 
 
Le Creuset