- Grönsaker
Ingredienser
- Lite olivolja
- 2 kg potatis, förkokt med skal på i 15 minuter
- 2 stora purjolökar (ca 200 g), tunt skivade
- ½ litet salladshuvud (ca 100 g), grovt skivat (valfritt)
- 3 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
- 8 kvistar timjan, endast bladen
- 4 dl standardmjölk
- 3,5 dl vispgrädde
- 500 g rökt eller vit fisk, skuren i 3 cm tärningar
- Sallad med en dressing av citron och olivolja som tillbehör
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 200 °C.
-
2Sätt grytan på medelhög värme och häll i en rejäl skvätt olivolja. När grytan är varm tillsätts skivad purjolök, sallad och en nypa salt. Sänk värmen och lägg på locket. Stek under omrörning i 5 minuter eller tills purjolöken blir ljusare och börjar mjukna.
-
3Skär under tiden den förkokta potatisen i 3–4 mm tjocka skivor.
-
4Tillsätt vitlök och timjanblad i purjolöken och stek vidare i ytterligare en minut.
-
5Häll mjölk, grädde, fisk och potatis i en stor skål, tillsätt purjolöksblandningen och krydda med salt och peppar. Blanda försiktigt ihop men se till så att potatisen inte går sönder. Smaka av.
-
6Häll tillbaka potatisblandningen i grytan, bred ut den och ställ den i ugnen utan lock i 30–40 minuter eller tills ovansidan är gyllenbrun.
-
7Ställ fram den på bordet och servera direkt ur grytan.
-
8Servera en stor, grön sallad som tillbehör.
-
9Kockens noteringar: Använd hela purjolöken, även den gröna toppen! Det tillför ett djup i smaken och du undviker matsvinn. Om du har rester av skinka kan du tillsätta upp till 100 gram av den samtidigt som du tillsätter vitlök och timjan.