- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 400 g färsk laxfilé utan ben | 45 g socker
- 45 g havssalt
- Saft och skal av 1 apelsin
- Saft av 1 citron
- 2 skvättar gin (valfritt)
- 3-4 rå rödbetor, skalade och grovt rivna (spara 1 msk till rödbetssaltet)
- 1 mask riven rödbeta
- 30 g Maldon havssalt
- Grönkål, riven i lagom stora bitar (utan stock)
- Nori tangark, skuret i strimlor
- Smakneutral olja till stekning
- Crème fraiche
- Toppskott från fänkål
- Polkabetor, skurna i tunna skivor
- Surkål (färdiggjord)
- ¼ tsk gurkmeja
- Ev. bröd till servering
-
Gör så här
-
1Dagen innan:
-
2Gravad lax med rödbeta:
-
3Placera laxen med skinnet neråt i en stor Le Creuset Heritage rektangulär form, 32 cm.
-
4Gör marinaden genom att blanda socker, havssalt, apelsinsaft och -skal, gin (om du vill), citronsaft och riven rödbeta. Fördela marinaden över laxen och gnugga in den ordentligt. Använd eventuellt plasthandskar, för rödbetan färgar av sig en hel del.
-
5Packa in laxen i plastfolie och lägg tillbaka den i formen med en tallrik över. Lägg något tungt ovanpå som tynger ner laxen (t.ex. en liter mjölk) och sätt formen i kylen över natten.
-
6Rödbetssalt:
-
7Sätt ugnen på 100 °C
-
8Blanda resten av rödbetan med Maldon-saltet. Fördela det på en klädd bakplåt och torka det i ugnen i minst 2 timmar. Saltet ska vara helt torrt. När saltet har fått svalna kan det förvaras i en tättslutande burk.
-
9Serveringsdagen:
-
10Skrapa av marinaden från laxen och torka försiktigt bort rester med en våt kökshandduk. Skär laxen i tunna skivor med en vass kniv utan att få med skinnet. Det slänger du bort.
-
11Gör grönkålschipsen precis före servering genom att fritera små bitar grönkål i lite olja i stekpannan. Fritera dem i medelhög värme tills de är frasiga.
-
12Stek därefter noristrimlorna tills de är frasiga.
-
13Blanda ner gurkmeja i surkålen tills den får en fin gyllengul färg.
-
14Lägg ett par skivor marinerad lax på tallriken med ett par skedar crème fraiche. Garnera med polkabetor och surkål och strö över grönkålschips och frasig nori. Avsluta med att strö över lite rödbetssalt över rätten.