Grillad gös med sparris, glasört och saffransaioli

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Grillad gös med sparris, glasört och saffransaioli
Gös är en god och mångsidig fisk som tyvärr är lite bortglömd i kyldisken. Köttet är fast och passar därför särskilt bra till att grillas. I det här receptet serveras den skinnstekta fisken med en aromatisk saffransaioli, som lätt svängs ihop, och läckra gröna grönsaker. En rätt som är perfekt att tillaga under bar himmel. Det här receptet är ursprungligen framtaget för att tillagas över öppen eld där gjutjärnspannan/grytan placeras på ett grillgaller eller ovanpå fyra stenar i glödbädden. Det är viktigt att gjutjärnet inte ställs direkt på glöden. Har du inte tillgång till öppen eld kan du använda produkterna på grillen eller spisen och tillaga rätten där.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4 bitar gös
  • 2 sparrisbuntar, putsade
  • En näve glasört
  • Saften från en halv citron
  • Olivolja
  • Salt och peppar
Saffransaioli:
  • 2 äggulor
  • 1 vitlöksklyfta, krossad i mortel med lite salt
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl solrosolja
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ¼ dl kokande vatten med en nypa saffran
  • Salt och peppar
  • Gör så här

  • 1
    Saffransaioli:
  • 2
    Häll äggulor, vitlök och dijonsenap i en skål. Blanda de två typerna av olja och häll droppvis ner i äggulorna medan du vispar. Det är viktigt att oljan hälls i långsamt för att aiolin inte ska skära sig. Se vårt TIPS nedan om aiolin trots allt skulle skära sig.
  • 3
    När all olja har blandats i, häller du i vitvinsvinäger och saffransvatten. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
  • 4
    Gös och grönsaker:
  • 5
    Värm upp en grillpanna i gjutjärn. Häll olivolja på skinnet på fisken och krydda med salt och peppar. Placera fisken i grillpannan med skinnsidan nedåt.
  • 6
    Vänd sparrisen och glasört i lite olivolja och krydda med salt och peppar. Stek grönsakerna i grillpannan tillsammans med fisken.
  • 7
    När skinnet på fisken är krispigt och fisken är halvt genomstekt vänds den. Grilla i ytterligare 2 minuter på köttsidan. Vänd även grönsakerna. Pressa citronsaft över både fisk och grönsaker.
  • 8
    Servera fisken med de ljuvliga grillade grönsakerna och en sked saffransaioli.
 
Tips:
Om du skulle ha oturen att aiolin skär sig så går det att rädda den. Häll en äggula i en ren skål. Medan du vispar häller du i en matsked åt gången av den aioli som skurit sig tills du har blandat i allt och du har en ny, läcker aioli.
 
 
Le Creuset