- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 4 bitar gös
- 2 sparrisbuntar, putsade
- En näve glasört
- Saften från en halv citron
- Olivolja
- Salt och peppar
- 2 äggulor
- 1 vitlöksklyfta, krossad i mortel med lite salt
- 1 tsk dijonsenap
- 1 dl solrosolja
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- ¼ dl kokande vatten med en nypa saffran
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Saffransaioli:
-
2Häll äggulor, vitlök och dijonsenap i en skål. Blanda de två typerna av olja och häll droppvis ner i äggulorna medan du vispar. Det är viktigt att oljan hälls i långsamt för att aiolin inte ska skära sig. Se vårt TIPS nedan om aiolin trots allt skulle skära sig.
-
3När all olja har blandats i, häller du i vitvinsvinäger och saffransvatten. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
-
4Gös och grönsaker:
-
5Värm upp en grillpanna i gjutjärn. Häll olivolja på skinnet på fisken och krydda med salt och peppar. Placera fisken i grillpannan med skinnsidan nedåt.
-
6Vänd sparrisen och glasört i lite olivolja och krydda med salt och peppar. Stek grönsakerna i grillpannan tillsammans med fisken.
-
7När skinnet på fisken är krispigt och fisken är halvt genomstekt vänds den. Grilla i ytterligare 2 minuter på köttsidan. Vänd även grönsakerna. Pressa citronsaft över både fisk och grönsaker.
-
8Servera fisken med de ljuvliga grillade grönsakerna och en sked saffransaioli.