Grillad havskräfta med ramslöksmajonnäs

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Grillad havskräfta med ramslöksmajonnäs
Skaldjur hör ju sommarmaten till. Lägg dem på en gjutjärnspanna och låt smaken av grill rama in sommarbordet.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Ramslöksmajonnäs:
  • 2 ½ dl rapsolja (rumstempererad)
  • 75 –100 g ramslök
  • 2 äggulor
  • 1 knivsudd salt
  • ½ tsk senap
  • 1 tsk pressad citron
Grillad havskräfta:
  • 24–32 havskräftstjärtar
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 8–10 kvistar rosmarin (eller vanliga grillspett)
  • 2 citroner, delade i fjärdedelar
  • Gör så här

  • 1
    Ramslöksmajonnäs:
  • 2
    Skölj ramslöken och mixa den med rapsoljan i ca 5–8 minuter och sila den gröna oljan.
  • 3
    Vispa äggulorna luftiga med salt, senap och pressad citron.
  • 4
    Tillsätt den gröna oljan i en tunn stråle lite i taget under vispning tills majonnäsen får en tjock konsistens. Ju mer olja du tillsätter, desto tjockare blir konsistensen.
  • 5
    Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer pressad citron.
  • 6
    Grillad havskräfta:
  • 7
    Skala havskräftorna och ta bort den mörka strängen. Detta görs enklast med hjälp av en liten pincett eller genom att man försiktigt skär upp stjärten längs ryggen.
  • 8
    Lägg kräftstjärtarna i en ugnsform och strö över salt och socker. Rimma dem i 1 ½ timme i kylen.
  • 9
    Skölj av överflödigt socker och salt från havskräftstjärtarna med kallt vatten.
  • 10
    Trä upp kräftstjärtarna på rosmarinspett och grilla i ca 1–2 minuter på varje sida på en glödhet grillplatta eller grillpanna. Grilla samtidigt citronklyftor tills de har fått ordentligt med färg.
  • 11
    Låt kräftstjärtarna vila ett par minuter före servering.
  • 12
    Servera havskräftorna med bröd, grillad citron och den gröna majonnäsen.
  • 13
    Tips: Du kan rimma både fisk och skaldjur innan tillagning för att köttet ska bli fastare. Den här processen är inte nödvändig, men den underlättar arbetet vid grillen eftersom fisken släpper lättare från gallret eller pannan.