- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 2 ½ dl rapsolja (rumstempererad)
- 75 –100 g ramslök
- 2 äggulor
- 1 knivsudd salt
- ½ tsk senap
- 1 tsk pressad citron
- 24–32 havskräftstjärtar
- 2 msk salt
- 2 msk socker
- 8–10 kvistar rosmarin (eller vanliga grillspett)
- 2 citroner, delade i fjärdedelar
-
Gör så här
-
1Ramslöksmajonnäs:
-
2Skölj ramslöken och mixa den med rapsoljan i ca 5–8 minuter och sila den gröna oljan.
-
3Vispa äggulorna luftiga med salt, senap och pressad citron.
-
4Tillsätt den gröna oljan i en tunn stråle lite i taget under vispning tills majonnäsen får en tjock konsistens. Ju mer olja du tillsätter, desto tjockare blir konsistensen.
-
5Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer pressad citron.
-
6Grillad havskräfta:
-
7Skala havskräftorna och ta bort den mörka strängen. Detta görs enklast med hjälp av en liten pincett eller genom att man försiktigt skär upp stjärten längs ryggen.
-
8Lägg kräftstjärtarna i en ugnsform och strö över salt och socker. Rimma dem i 1 ½ timme i kylen.
-
9Skölj av överflödigt socker och salt från havskräftstjärtarna med kallt vatten.
-
10Trä upp kräftstjärtarna på rosmarinspett och grilla i ca 1–2 minuter på varje sida på en glödhet grillplatta eller grillpanna. Grilla samtidigt citronklyftor tills de har fått ordentligt med färg.
-
11Låt kräftstjärtarna vila ett par minuter före servering.
-
12Servera havskräftorna med bröd, grillad citron och den gröna majonnäsen.
-
13Tips: Du kan rimma både fisk och skaldjur innan tillagning för att köttet ska bli fastare. Den här processen är inte nödvändig, men den underlättar arbetet vid grillen eftersom fisken släpper lättare från gallret eller pannan.