- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 2 humrar à 500-600 g
- 2 ekologiska citroner
- 2 msk smör
- 4 äggulor
- 4 dl neutral olja (t.ex. druvkärneolja)
- 2 msk vitvinsvinäger
- Ett knippe färsk dragon
- 1 tsk rökt paprika
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Mixa dragon i 2 dl neutral olja och sila den gröna oljan.
-
2Vispa 2 äggulor luftigt och tillsätt den gröna oljan i en tunn stråle lite i taget tills majonnäsen får en tjock konsistens. Ju mer olja du tillsätter, desto tjockare blir konsistensen. Smaka av med lite vitvinsvinäger samt salt och peppar.
-
3Vispa de återstående två äggulorna luftigt och tillsätt resten av oljan i en tunn stråle lite i taget under vispning tills majonnäsen får en tjock konsistens. Smaka av med lite vitvinsvinäger, salt, peppar och rökt paprika.
-
4Om humrarna fortfarande lever ska de avlivas innan de kokas. Detta gör man genom att sticka en vass och stadig kniv i krysset vid humrarnas nacke och låta kniven skära ned mot huvudet för att klyva det på mitten.
-
5Koka humrarna i lättsaltat vatten i 3-4 minuter innan de delas mitt itu hela vägen med en vass och stadig kniv. Ta bort den långa, bruna strängen som är hummerns tarm och som går hela vägen genom stjärten.
-
6Hetta långsamt upp pizza-/stekplattan i gjutjärn och smält hälften av smöret. Lägg två hummerhalvor med snittytan nedåt på pizza-/stekplattan. Grilla dem i 3 minuter och därefter de andra två halvorna.
-
7Humrarna serveras med citronklyftor, två sorters majonnäs och nybakad baguette. För att plocka ut hummerköttet vrids klor och ben av och skalet lossas med exempelvis en nötknäckare.