Grillade dovhjortskotletter med glödbakad potatis och karljohansmör

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Över 2 timmar Över 2 timmar
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Grillade dovhjortskotletter med glödbakad potatis och karljohansmör
Det här är mat för urmänniskan i dig! Både hjortkött och svampen är hämtat från skogen och rätten är perfekt att tillaga under bar himmel. Viltkotletterna serveras tillsammans med en het Salsa Inzamino, som påminner om pesto, och potatis som bakats i glöden. Vid servering toppas potatisarna med aromsmör som smaksatts av karljohansvamp. Om du inte kan få tag på viltkött kan du laga rätten med lammkotletter. Det här receptet är ursprungligen framtaget för att tillagas över öppen eld där gjutjärnspannan/grytan placeras på ett grillgaller eller ovanpå fyra stenar i glödbädden. Det är viktigt att gjutjärnet inte ställs direkt på glöden. Har du inte tillgång till öppen eld kan du använda produkterna på grillen eller spisen och tillaga rätten där.
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 12 dovhjortskotletter
  • 2 kvistar rosmarin
  • 4 kvistar timjan
  • 3 vitlöksklyftor
  • 5 enbär
  • Skalet från en ½ citron
  • Olivolja
  • 4 bakpotatisar
  • aluminiumfolie
Karljohansmör:
  • 200 g osaltat smör
  • 30 g torkad karljohansvamp, blötlagd i kokande vatten
  • 1 vitlöksklyfta, krossad i mortel med lite salt
  • 2 msk bladpersilja, finhackad
Salsa Inzamino:
  • En näve bladpersilja, finhackad
  • En liten näve myntablad, finhackad
  • 1 röd chili, finhackad utan kärnor
  • ½ vitlöksklyfta, krossad i mortel med lite salt
  • Olivolja
  • Saften från en ½ citron
  • Gör så här

  • 1
    Lägg köttet i en ugnsform med rosmarin, timjan, vitlök, enbär och citronskal. Häll över 3 msk olivolja över köttet och blanda allt ordentligt. Täck med hushållsfilm och låt köttet marinera i kylskåpet i minst 2 timmar – gärna över natten.
  • 2
    Karljohansmör: hacka svampen fint och lägg den i en skål med smör, vitlök och persilja. Blanda alltsamman och ställ in i kylen tills det ska användas.
  • 3
    Salsa Inzamino: lägg örter, chili och vitlök i en skål. Häll i citronsaft och olivolja tills du har en pestoliknande konsistens. Smaka av med salt och ev. extra citronsaft. Ställ åt sidan tills det ska användas.
  • 4
    Packa in potatisen i aluminiumfolie och placera i glöden. Låt dem baka i glöden ca 15 minuter. Kom ihåg att vända dem då och då.
  • 5
    Ta ut kotletterna ur kylskåpet en halvtimme innan de ska stekas. Krydda köttet med salt och peppar. Värm upp en grillpanna i gjutjärn.
  • 6
    Grilla kotletterna i 3–4 minuter på varje sida. Lägg dem sedan på ett fat och täck med aluminiumfolie och en ren kökshandduk.
  • 7
    Ta bort potatisarna från glöden och packa upp dem ur aluminiumfolien. Dela potatisarna på hälften och lägg på karljohansmöret. Servera de grillade dovjhortskotletterna med en bakad potatis och Salsa Inzamino.