Ingredienser
- 12 dovhjortskotletter
- 2 kvistar rosmarin
- 4 kvistar timjan
- 3 vitlöksklyftor
- 5 enbär
- Skalet från en ½ citron
- Olivolja
- 4 bakpotatisar
- aluminiumfolie
- 200 g osaltat smör
- 30 g torkad karljohansvamp, blötlagd i kokande vatten
- 1 vitlöksklyfta, krossad i mortel med lite salt
- 2 msk bladpersilja, finhackad
- En näve bladpersilja, finhackad
- En liten näve myntablad, finhackad
- 1 röd chili, finhackad utan kärnor
- ½ vitlöksklyfta, krossad i mortel med lite salt
- Olivolja
- Saften från en ½ citron
-
Gör så här
-
1Lägg köttet i en ugnsform med rosmarin, timjan, vitlök, enbär och citronskal. Häll över 3 msk olivolja över köttet och blanda allt ordentligt. Täck med hushållsfilm och låt köttet marinera i kylskåpet i minst 2 timmar – gärna över natten.
-
2Karljohansmör: hacka svampen fint och lägg den i en skål med smör, vitlök och persilja. Blanda alltsamman och ställ in i kylen tills det ska användas.
-
3Salsa Inzamino: lägg örter, chili och vitlök i en skål. Häll i citronsaft och olivolja tills du har en pestoliknande konsistens. Smaka av med salt och ev. extra citronsaft. Ställ åt sidan tills det ska användas.
-
4Packa in potatisen i aluminiumfolie och placera i glöden. Låt dem baka i glöden ca 15 minuter. Kom ihåg att vända dem då och då.
-
5Ta ut kotletterna ur kylskåpet en halvtimme innan de ska stekas. Krydda köttet med salt och peppar. Värm upp en grillpanna i gjutjärn.
-
6Grilla kotletterna i 3–4 minuter på varje sida. Lägg dem sedan på ett fat och täck med aluminiumfolie och en ren kökshandduk.
-
7Ta bort potatisarna från glöden och packa upp dem ur aluminiumfolien. Dela potatisarna på hälften och lägg på karljohansmöret. Servera de grillade dovjhortskotletterna med en bakad potatis och Salsa Inzamino.