- Kött
Ingredienser
- 8 kotletter från frigående lamm
- Havssalt och nymalen svartpeppar
- 3,5 dl kärnmjölk
- 4 klyftor pressad vitlök
- Zest från 1 citron
- 1 tunt skivad rödlök
- Saft från 2 citroner
- 5 g havssalt
- 1,5 dl yoghurt
- ½ gurka, riven
- 10 g färsk mynta, finhackad
- 1 klyfta pressad vitlök
- 2 auberginer, skivade till långa chips
- ¼ vattenmelon, skuren i trekantiga klyftor
- 1 citron, skuren i klyftor till servering
-
Gör så här
-
1Börja med att krydda lammkotletterna med salt och peppar.
-
2Blanda samman kärnmjölk, vitlök och citronzest i en stor ugnsform. Lägg de kryddade kotletterna i kärnmjölksblandningen och massera in den i köttet. Marinera i kylen i minst två timmar eller över natten.
-
3Lägg den tunt skivade rödlöken i en skål för att göra den picklade rödlöken. Strö 5 g havssalt över löken och massera dem tills de släpper vätska. Pressa sedan över saften från 2 citroner och låt det stå och dra.
-
4Gör raitan genom att lägga yoghurt, riven gurka, mynta, citronsaft, vitlök, salt och peppar i en skål och blanda ihop ordentligt.
-
5Förvärm ugnen till 180 °C/160 °C varmluftsugn/gasmärke 4.
-
6Ställ en Le Creuset 30 cm låg rektangulär grillpanna på medelvärme. Ta ut kotletterna och marinaden ur kylen (släng marinaden). Torka av marinaden med hushållspapper.
-
7Lägg kotletterna med fettsidan neråt på i den varma grillpannan. När lammfettet är krispigt, snabbstek köttet på grillen tills det får grillränder. Ta försiktigt bort grillpannan från värmen och ställ den i ugnen och tillaga i ytterligare 8–10 minuter eller så länge du vill.
-
8När lammet är färdiglagat, avlägsna det från grillpannan och låt det vila i 5 minuter. Låt alltid köttet vila så att det förblir saftigt och mört. Lägg under tiden de skivade auberginerna i en skål med olivolja, salt och peppar. Grilla tills grillränderna syns och avlägsna från grillen när de är färdiglagade.
-
9Servera kotletterna med auberginechips, grillad vattenmelon, picklad lök och gurkraita.