- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 5 matskedar olivolja
- 1 tesked sesamolja
- Juice och zest från 2 lime
- 1 tesked chiliflakes
- En nypa havssalt
- 2 teskedar honung
- 1 tesked harissakryddblandning eller rökt paprika
- 1 kg färsk laxfilé (använd magen på grund av dess tjocklek och inte stjärten)
- 300 g vårlök eller små purjolökar
- Delat och grillat pitabröd
- Rädisskivor
- Nyhackad dill
- Citronyoghurt
- Limeklyftor
-
Gör så här
-
1Gör marinaden genom att blanda alla ingredienserna.
-
2Skär laxen i stora, jämnstora bitar. Lägg dem i marinaden och låt det stå i rumstemperatur och dra in smakerna i ca 15 minuter.
-
3Tillaga vårlöken eller de små purjolökarna hela över öppen eld tills de blivit brända på ytan och lite mjuka. Skär dem i jämnstora bitar som är stora nog att trä på ett spett. Skapa dina grillspett genom att placera varje del lax på ett spett med vårlök eller purjolök mellan varje laxbit.
-
4Värm Le Creusets 24 cm kvadratiska grillplatta i gjutjärn på medelhög temperatur och tillaga varje spett i 2–3 minuter per sida, tills de är tillagade så som du vill ha dem. Om du behåller fiskens skinn på så tillagar du med skinnsidan neråt lite längre för en krispig yta. Servera med delade och grillade pitabröd, rädisaskivor, nyhackad dill, citronyoghurt med varma laxspett och limeklyftor.