- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 12 pilgrimsmusslor
- 1 blomkålshuvud
- 1 fänkål
- 3 ekologiska citroner
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk balsamvinäger
- 2 msk olivolja samt lite till stekning
- 1 msk akaciahonung
- 3 msk smör
- 6 msk neutral olja, t.ex. druvkärneolja
- Ett knippe färsk persilja
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Skölj fänkålen, skär av den nedersta delen av bottnen och skiva fänkålen i tunna skivor på mandolin eller rivjärn. Spara eventuellt överdelen till serveringen.
-
2Blanda balsamvinäger, olivolja och akaciahonung i en skål och smaka av med salt, peppar och citronsaft från ½ citron. Lägg den skivade fänkålen i marinaden och låt den stå fram till serveringen.
-
3Sätt på en kastrull med vatten och lite salt. Skölj blom-kålen och ta bort stam och blad. Skär blomkålen i små buketter och koka dem i vattnet i ca 10 minuter tills de är mjuka.
-
4Häll av vattnet och mixa blomkålen till en puré med stavmixer medan du tillsätter smöret lite i taget. Smaka av med pressad vitlök, salt och peppar.
-
5Skölj och torka av persiljan och mixa den med en neutral olja med stavmixer. Sila persiljeoljan så att den blir klar och slät och ställ den åt sidan fram till serveringen.
-
6Hetta upp grillpannan långsamt och pensla räfflorna med lite olivolja. Skölj citronerna och skär dem i halvor. Lägg dem sedan med snittytan nedåt på den varma grillpannan.
-
7Flytta ut citronerna mot kanterna efter ca 5 minuter och lägg på pilgrimsmusslorna i mitten av pannan. Grilla dem i 1-2 minuter på varje sida.
-
8Fördela blomkålspurén på fyra tallrikar, låt fänkåls-skivorna rinna av något och fördela även dem på tallrikarna. Lägg upp pilgrimsmusslorna på purén och dekorera eventuellt med lite grönt från fänkålens överdel. Droppa över persiljeolja och servera med de grillade citronerna.