Grissini

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
10+ 10+
Grissini
Grissini är en enkel och god aptitretare som du kan bjuda gästerna på eller ha som ett gott mellanmål till dig själv.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1½ dl ljummet vatten
  • 1 tsk havssalt
  • 2 tsk honung
  • 1 ägg
  • ½ dl olivolja
  • 75 g grahamsmjöl
  • ca 300 g vetemjöl
Till pensling och dekoration:
  • 1 ägg eller olivolja till pensling
  • 1 msk havssalt
  • 3 msk sesamfrön
  • 3 msk nigellafrön
  • 1 msk herbes de provence
  • Gör så här

  • 1
    Smula ned jästen i en skål. Häll över ljummet vatten och blanda i havssalt och honung. Blanda ned ägg och olivolja i smeten. Tillsätt de två mjölsorterna och knåda degen tills den är blank och smidig. Lägg degen i en skål och strö över lite mjöl. Täck över skålen med en handduk, ställ den i rumstemperatur eller varmare och låt degen jäsa i knappt 1 timme.
  • 2
    Sätt ugnen på 175° C. Stjälp upp degen på en mjölad bänk och knåda den väl. Dela degen i små kulor och rulla ut dem till tunna stänger (av en pennas tjocklek). Lägg stängerna på en bakplåt och låt dem jäsa i 15-20 minuter.
  • 3
    Pensla stängerna med uppvispat ägg eller olivolja. Blanda salt, frön och herbes de Provence i en skål och strö det över stängerna.
  • 4
    Grädda stängerna i 20-25 minuter. Lägg över dem på ett galler och låt dem svalna. De ska ha kallnat helt innan du lägger dem i en burk.
  • 5
    Tips: Låt eventuellt den övertäckta degen jäsa i ugnen med bara ugnslampan tänd. Värmen från lampan gör att det blir tillräckligt varmt inne i ugnen. Om dina grissini har blivit lite mjuka och tappat sin sprödhet kan du rosta dem i 3-4 minuter i ugnen på 150° C så blir de spröda igen.