- Mjöl
Ingredienser
- 25 g jäst
- 1½ dl ljummet vatten
- 1 tsk havssalt
- 2 tsk honung
- 1 ägg
- ½ dl olivolja
- 75 g grahamsmjöl
- ca 300 g vetemjöl
- 1 ägg eller olivolja till pensling
- 1 msk havssalt
- 3 msk sesamfrön
- 3 msk nigellafrön
- 1 msk herbes de provence
-
Gör så här
-
1Smula ned jästen i en skål. Häll över ljummet vatten och blanda i havssalt och honung. Blanda ned ägg och olivolja i smeten. Tillsätt de två mjölsorterna och knåda degen tills den är blank och smidig. Lägg degen i en skål och strö över lite mjöl. Täck över skålen med en handduk, ställ den i rumstemperatur eller varmare och låt degen jäsa i knappt 1 timme.
-
2Sätt ugnen på 175° C. Stjälp upp degen på en mjölad bänk och knåda den väl. Dela degen i små kulor och rulla ut dem till tunna stänger (av en pennas tjocklek). Lägg stängerna på en bakplåt och låt dem jäsa i 15-20 minuter.
-
3Pensla stängerna med uppvispat ägg eller olivolja. Blanda salt, frön och herbes de Provence i en skål och strö det över stängerna.
-
4Grädda stängerna i 20-25 minuter. Lägg över dem på ett galler och låt dem svalna. De ska ha kallnat helt innan du lägger dem i en burk.
-
5Tips: Låt eventuellt den övertäckta degen jäsa i ugnen med bara ugnslampan tänd. Värmen från lampan gör att det blir tillräckligt varmt inne i ugnen. Om dina grissini har blivit lite mjuka och tappat sin sprödhet kan du rosta dem i 3-4 minuter i ugnen på 150° C så blir de spröda igen.