- Ris och gryn
Ingredienser
- 4 l ekologisk kycklingbuljong, varm
- 4 matskedar olivolja
- 2 stora lökar, finhackade
- 4 pressade vitlöksklyftor
- 800 g arborioris
- Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
- En liten broccoli, blancherad och kyld i iskallt vatten
- 200 g finriven parmesan
- 100 g smör
- 160 g färska ärtor, blancherade och kylda i iskallt vatten
- 100 g sparris hyvlad med en grönsaksskalare och lagd i isvatten
-
Gör så här
-
1Häll buljongen i en stor hög gryta och låt den börja sjuda.
-
2Värm upp en Le Creuset sauteusegryta Toughened Non-Stick 28 cm på medelhög värme, tillsätt 4 matskedar olivolja och sautera löken tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök och tillaga i ytterligare två minuter.
-
3Tillsätt ris och tillaga i 2–3 minuter under kontinuerlig omrörning för att försluta och rosta det. Tillsätt två grytskedar varm buljong i riset under kontinuerlig omrörning och låt det koka tills all vätskan har absorberats. Repetera processen tills all buljong är slut och riset är al dente och krämigt. Det är väldigt viktigt att röra i risotton under tillagningen för att skapa en krämig och rik slutprodukt – krydda efter smak.
-
4Använd en vass kniv för att göra ”broccoliris” genom att finhacka broccolin eller mixa den några gånger i mixern.
-
5När risotton har kokat klart, vänd ner två tredjedelar av broccoliriset och 50 g av den hyvlade sparrisen. Stäng av värmen och tillsätt den rivna parmesanen och smör. Rör ner de blancherade ärtorna.
-
6Garnera med broccoliris, hyvlad sparris och mer riven parmesan.