Grön thaicurry

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Grön thaicurry
Grön currypasta är tongivande i den här rätten. Den gröna currypastan är vanligtvis starkare än den röda eller gula. Styrkan på pastan beror naturligtvis även på hur mycket chili man använder. Vi har valt att göra en lyxvariant med både marulkskinder och venusmusslor. Man kan självklart välja enklare fisk eller skaldjur. Blåmusslor eller torskfiskar är bra alternativ men det går även att använda pilgrimsmusslor eller lax. Var försiktig så att du inte överkokar fisken.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Grön currypasta:
  • 8 vitlöksklyftor
  • 1½ stjälk citrongräs
  • 1½ msk färsk ingefära (eller galangal)
  • 15 hela pepparkorn
  • ½ msk spiskummin
  • 3 schalottenlökar
  • 1 tsk räkpasta
  • 3–4 msk hackad koriander (ev. med rötter)
  • Pressad saft från 2 lime
  • 10–15 gröna thaichili
Övriga ingredienser:
  • 2 msk neutral olja
  • 1 stor burk kokosmjölk
  • 3 kvistar basilika (ev. thaibasilika)
  • 2 dl fiskbuljong (eller vatten)
  • 2 msk socker
  • 2 msk fisksås
  • 1 fänkål
  • 12–15 marulkskinder
  • 0,5 kg venusmusslor
  • Finhackad salladslök och basilika för dekorering
  • Gör så här

  • 1
    Lägg alla ingredienser till den gröna curryn i en matberedare eller mortel och mixa/stöt till en ganska slät massa. Tillsätt eventuellt mer vatten för att underlätta processen.
  • 2
    Häll olja i en varm traktörpanna och rosta den gröna curryn tills den börjar dofta.
  • 3
    Tillsätt kokosmjölk, basilika och buljong.
  • 4
    Smaka av med socker och fisksås och låt småkoka i ca 15 minuter.
  • 5
    Lägg i bitar av fänkål och marulkskinderna i pannan och låt sjuda i 3–4 minuter.
  • 6
    Tillsätt sedan musslorna och låt dem ångkokas med locket på i 3 minuter.
  • 7
    Strö basilika och finhackad salladslök över grytan. Servera med ris eller nudlar.