- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 8 vitlöksklyftor
- 1½ stjälk citrongräs
- 1½ msk färsk ingefära (eller galangal)
- 15 hela pepparkorn
- ½ msk spiskummin
- 3 schalottenlökar
- 1 tsk räkpasta
- 3–4 msk hackad koriander (ev. med rötter)
- Pressad saft från 2 lime
- 10–15 gröna thaichili
- 2 msk neutral olja
- 1 stor burk kokosmjölk
- 3 kvistar basilika (ev. thaibasilika)
- 2 dl fiskbuljong (eller vatten)
- 2 msk socker
- 2 msk fisksås
- 1 fänkål
- 12–15 marulkskinder
- 0,5 kg venusmusslor
- Finhackad salladslök och basilika för dekorering
-
Gör så här
-
1Lägg alla ingredienser till den gröna curryn i en matberedare eller mortel och mixa/stöt till en ganska slät massa. Tillsätt eventuellt mer vatten för att underlätta processen.
-
2Häll olja i en varm traktörpanna och rosta den gröna curryn tills den börjar dofta.
-
3Tillsätt kokosmjölk, basilika och buljong.
-
4Smaka av med socker och fisksås och låt småkoka i ca 15 minuter.
-
5Lägg i bitar av fänkål och marulkskinderna i pannan och låt sjuda i 3–4 minuter.
-
6Tillsätt sedan musslorna och låt dem ångkokas med locket på i 3 minuter.
-
7Strö basilika och finhackad salladslök över grytan. Servera med ris eller nudlar.