- Bröd och gryn
Ingredienser
- 10 g jäst
- 1 msk salt
- 1 msk honung
- 5 dl kallt vatten
- 200 g blandade frön (t.ex. solrosfrön, linfrön, sesamfrön, vete- och rågkross)
- 500-600 g fint durumvetemjöl
- 1 msk mjöl
- 2 msk blandade frön
-
Gör så här
-
1Smula ned jästen i en skål, strö över salt och tillsätt honung. Häll i vatten och rör tills jästen har löst sig.
-
2Tillsätt fröna och rör om.
-
3Tillsätt mjölet, lite i taget, medan du blandar i minst 10 minuter.
-
4Degen ska vara kladdig så ta hellre för lite än för mycket mjöl!
-
5Strö lite mjöl över degen och täck över skålen med plastfolie.
-
6Ställ skålen i kylskåpet och låt degen jäsa i 12-15 timmar, gärna längre.
-
7Sätt ugnen på 250° C. Ställ in en gjutjärnsgryta (4,1 l/27 cm) med lock i ugnen. Låt grytan bli varm tillsammans med ugnen och låt den stå i den varma ugnen i ytterligare 15 minuter så att den blir riktigt genomvarm.
-
8Ta därefter ut grytan och häll ned degen i den varma grytan. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda brödet i 30 minuter med locket på.
-
9Sänk värmen till 225° C och ta av locket från grytan. Strö mjöl och frön över brödet.
-
10Grädda brödet i ytterligare 10-15 minuter utan lock.
-
11Ta ut grytan ur ugnen och stjälp upp brödet på galler.
-
12Låt brödet svalna på gallret innan du skär upp det.