Grytbröd med frön

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Grytbröd med frön
Ett bröd fullt av frön och ett härligt, mjukt inkråm, som passar perfekt till brunch, lunch eller som matbröd.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk honung
  • 5 dl kallt vatten
  • 200 g blandade frön (t.ex. solrosfrön, linfrön, sesamfrön, vete- och rågkross)
  • 500-600 g fint durumvetemjöl
Till dekoration
  • 1 msk mjöl
  • 2 msk blandade frön
  • Gör så här

  • 1
    Smula ned jästen i en skål, strö över salt och tillsätt honung. Häll i vatten och rör tills jästen har löst sig.
  • 2
    Tillsätt fröna och rör om.
  • 3
    Tillsätt mjölet, lite i taget, medan du blandar i minst 10 minuter.
  • 4
    Degen ska vara kladdig så ta hellre för lite än för mycket mjöl!
  • 5
    Strö lite mjöl över degen och täck över skålen med plastfolie.
  • 6
    Ställ skålen i kylskåpet och låt degen jäsa i 12-15 timmar, gärna längre.
  • 7
    Sätt ugnen på 250° C. Ställ in en gjutjärnsgryta (4,1 l/27 cm) med lock i ugnen. Låt grytan bli varm tillsammans med ugnen och låt den stå i den varma ugnen i ytterligare 15 minuter så att den blir riktigt genomvarm.
  • 8
    Ta därefter ut grytan och häll ned degen i den varma grytan. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda brödet i 30 minuter med locket på.
  • 9
    Sänk värmen till 225° C och ta av locket från grytan. Strö mjöl och frön över brödet.
  • 10
    Grädda brödet i ytterligare 10-15 minuter utan lock.
  • 11
    Ta ut grytan ur ugnen och stjälp upp brödet på galler.
  • 12
    Låt brödet svalna på gallret innan du skär upp det.