- Bröd och gryn
Ingredienser
- 500 g vanligt vetemjöl
- 3,5 dl vatten
- 1 tsk torrjäst
- Grovt salt
- Vegetabilisk olja
- Olivolja
-
Gör så här
-
1Häll mjöl, vatten, jäst och salt i en köksmaskin försedd med degkrok. Blanda på medelhastighet tills degen är smidig och elastisk, ca 5 till 10 minuter. Beroende på skålens storlek kan det vara nödvändigt att stoppa köksmaskinen och ta bort degen från degkroken om degen inte knådas ordentligt. När degen ser smidig ut, skär av en bit och sträck ut den. Om den kan sträckas tills den är genomskinlig, har den knådats tillräckligt. Om inte, fortsätt att knåda.
-
2Ta bort skålen från köksmaskinen och täck med lock eller plastfolie. Låt degen jäsa tills den har fördubblats i storlek och inte går tillbaka när du trycker in ett finger i den (ca 2 till 4 timmar)
-
3Vänd ut degen på en arbetsyta och knåda den för att luften ska försvinna och jästen fördelas. Forma den till en boll, täck med bakduk och låt stå i 10 minuter så att degen får vila.
-
4Forma degen till en stram boll – ju stramare desto bättre – genom att rulla den på arbetsytan mellan handflatorna.
-
5Smörj botten och sidorna av en Le Creuset 24 cm Signatur rund gjutjärnsgryta med vegetabilisk olja. Lägg degen i mitten av grytan och lägg på locket. Låt degen jäsa igen, 30 till 60 minuter.
-
6Värm ugnen till 230 °C.
-
7Gnid försiktigt degens yta med en matsked olivolja. Snitta brödet med en vass kniv eller ett rakblad i form av ett kryss eller märke. Detta gör att degen kan expandera. Strö salt över degen. Täck grytan och sätt in den i ugnen.
-
8Efter 30 minuter, ta av locket, sänk ugnstemperaturen till 190 °C och fortsätt grädda tills brödet fått en brun skorpa och är genomgräddat.
-
9Låt brödet vila på galler i minst 30 minuter så att det gräddas helt på insidan.