- Fågel
Ingredienser
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 1 msk smör
- 1 stor gårdskyckling
- Havssalt
- Nymald peppar
- 1 msk hackad färsk timjan
- 300 g dadeltomater*
- 1 flaska vitt vin
- 1 burk kronärtskockshjärtan
- 1 burk limabönor
- 1 burk svarta niçoise-oliver utan kärnor** (180 g)
- 1 knippe bladpersilja
-
Gör så här
-
1Hacka vitlöken.
-
2Hetta upp olja och smör i en gryta.
-
3Fräs vitlöken i ett par minuter.
-
4Krydda kycklingen med salt, peppar och hackad färsk timjan.
-
5Bryn kycklingen runt om i grytan tills den får en gyllene färg.
-
6Lägg tomaterna i grytan.
-
7Häll på vitt vin och lägg på locket.
-
8Koka kycklingen i 45 minuter.
-
9Tillsätt kronärtskockshjärtan, limabönor och oliver.
-
10Koka i ytterligare 15 minuter.
-
11Skölj och hacka persiljan.
-
12Ta upp kycklingen ur grytan och stycka den i bitar.
-
13Lägg tillbaka bitarna i grytan och strö över hackad persilja.
-
14Servera med ett gott lantbröd eller baguette.
-
15* Dadeltomater har en god och intensiv smak av tomat. Om det är svårt att få tag i dadeltomater går det bra att använda körsbärstomater.
-
16** Niçoise-oliver är små oliver som ofta odlas i södra Frankrike i regionen Nice. Det är svarta, ovala oliver med relativt stor kärna. Dessa oliver används vanligen till salade niçoise.