- Fågel
Ingredienser
- 1 stor kyckling (ca 1,75-2 kg)
- 3 msk olivolja
- 6 schalottenlökar, halverade
- 1 burk kokosmjölk (400 ml)
- 600 g färskpotatis
- 400 g sparrisbroccoli eller gröna bönor
- 1 msk chilipasta
- 4 stjälkar citrongräs (endast den övre delen)
- 1 msk currypulver
- 4 vitlöksklyftor
- 4 schalottenlökar
- 1 msk palmsocker (kan köpas i hälsokostbutiker)
- 1 lime
- 2 msk curryblad (kan köpas i asiatiska butiker)
- 1 msk salt
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk malda fänkålsfrön
- 1 ½ tsk malen spiskummin
- 1 msk fisksås
- 1 knippe färsk koriander, finhackad
- 1 knippe mynta, finhackad
- 1 knippe persilja, finhackad
- 4 röda chili, tunt skivade
- 100 g torrostade jordnötter
-
Gör så här
-
1Lägg alla ingredienser till marinaden i en matberedare
-
2Blanda till en slät pasta (tillsätt ev. lite vatten)
-
3Gnid in hälften av marinaden under bröstskinnet på kycklingen
-
4Lägg en handfull marinad i kycklingen
-
5Gnid in resten av marinaden över hela kycklingen
-
6Låt kycklingen dra i kylen i minst ett par timmar, helst över natten
-
7Sätt ugnen på 180° C när kycklingen har marinerats
-
8Värm upp grytan på medelvärme på spisen
-
9Tillsätt olja och bryn hela kycklingen
-
10Lägg schalottenlök och potatis runt kycklingen och häll över kokosmjölken
-
11Sätt grytan i ugnen i 1½ timme
-
12Tag av locket och byt ugnsinställning till varmluft för att göra skinnet gyllene och knaprigt
-
13Ugnsstek i ytterligare 20 minuter
-
14Tag upp kyckling, potatis och lök och lägg på ett serveringsfat och täck med folie för att hålla varmt
-
15Lägg i broccoli i såsen och sätt grytan på spisen på medelvärme
-
16Koka upp såsen och låt broccolin sjuda i 10 minuter
-
17Ta upp broccolin och häll över såsen i en skål
-
18Lägg tillbaka kycklingen i grytan tillsammans med potatis, lök, broccoli och häll över såsen
-
19Servera med färska örter, chili, salladslök och rostade jordnötter