Grytstekt kyckling med malaysisk marinad

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Grytstekt kyckling med malaysisk marinad
Malaysisk mat har det som krävs för att bli en av dina favoriter. Det malaysiska köket är en smältdegel av kinesiska, thailändska och indiska influenser – och allt däremellan. Istället för den klassiska stekta kycklingen kan du testa vår malaysiska variant. Marinaden är inspirerad av malaysisk Ayam Goreng-marinad och kycklingen får sällskap av grönsaker och tillagas i krämig kokosmjölk.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fågel
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 stor kyckling (ca 1,75-2 kg)
  • 3 msk olivolja
  • 6 schalottenlökar, halverade
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 600 g färskpotatis
  • 400 g sparrisbroccoli eller gröna bönor
Marinad:
  • 1 msk chilipasta
  • 4 stjälkar citrongräs (endast den övre delen)
  • 1 msk currypulver
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 schalottenlökar
  • 1 msk palmsocker (kan köpas i hälsokostbutiker)
  • 1 lime
  • 2 msk curryblad (kan köpas i asiatiska butiker)
  • 1 msk salt
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk malda fänkålsfrön
  • 1 ½ tsk malen spiskummin
  • 1 msk fisksås
Till servering:
  • 1 knippe färsk koriander, finhackad
  • 1 knippe mynta, finhackad
  • 1 knippe persilja, finhackad
  • 4 röda chili, tunt skivade
  • 100 g torrostade jordnötter
  • Gör så här

  • 1
    Lägg alla ingredienser till marinaden i en matberedare
  • 2
    Blanda till en slät pasta (tillsätt ev. lite vatten)
  • 3
    Gnid in hälften av marinaden under bröstskinnet på kycklingen
  • 4
    Lägg en handfull marinad i kycklingen
  • 5
    Gnid in resten av marinaden över hela kycklingen
  • 6
    Låt kycklingen dra i kylen i minst ett par timmar, helst över natten
  • 7
    Sätt ugnen på 180° C när kycklingen har marinerats
  • 8
    Värm upp grytan på medelvärme på spisen
  • 9
    Tillsätt olja och bryn hela kycklingen
  • 10
    Lägg schalottenlök och potatis runt kycklingen och häll över kokosmjölken
  • 11
    Sätt grytan i ugnen i 1½ timme
  • 12
    Tag av locket och byt ugnsinställning till varmluft för att göra skinnet gyllene och knaprigt
  • 13
    Ugnsstek i ytterligare 20 minuter
  • 14
    Tag upp kyckling, potatis och lök och lägg på ett serveringsfat och täck med folie för att hålla varmt
  • 15
    Lägg i broccoli i såsen och sätt grytan på spisen på medelvärme
  • 16
    Koka upp såsen och låt broccolin sjuda i 10 minuter
  • 17
    Ta upp broccolin och häll över såsen i en skål
  • 18
    Lägg tillbaka kycklingen i grytan tillsammans med potatis, lök, broccoli och häll över såsen
  • 19
    Servera med färska örter, chili, salladslök och rostade jordnötter