Konserveringsmetoder

Skörda efter säsong och ät det när som helst

Image without a name
Konservering är ett av de bästa sätten att använda ett överflöd av färska råvaror. Genom att konservera livsmedel i hemmet kan du njuta av säsongens råvaror under hela året med hjälp av metoder såsom inläggning, fermentering eller torkning.

Oavsett om du odlar din egen mat eller köper stora mängder från din lokala grönsaksmarknad, så är konservering ett bra sätt att fylla ditt skafferi och minska matsvinnet. Här nedan utforskar vi fyra konserveringsmetoder som du kan prova i hemmet.
Image without a name
 

nr 1: Fermentering

Fermentering kan vara en av de äldsta konserveringsformerna, men dess popularitet har ökat de senaste åren tack vare de tydliga hälsofördelarna. Fermentering är en process där mikroorganismer som jäst eller bakterier skapar en önskvärd förändring i mat och dryck som gör att den blir lättare att smälta. Dessa goda bakterier bidrar i sin tur till en frisk mage. Surkål, kimchi, misopasta, vin och mejeriprodukter såsom yoghurt och kefir skapas genom fermenteringsprocessen.

nr 2: Inläggning

Inläggning är ett av de bästa sätten att fånga smakerna hos grönsaker under deras bästa säsong. Inläggning konserverar livsmedel i en lösning med hög syra, vanligtvis genom att man tillsätter vinäger. Vanligtvis läggs grönsakerna i saltlake en kort stund innan de kokas i en ättikslösning, placeras i burkar och täcks med den återstående vätskan. I Medelhavsregionen anses inläggning av oliver med hög kvalitet vara den bästa metoden för att konservera de solmogna sommarfrukterna.

Visa allt för förvaring
Image without a name
Image without a name
 

nr 3: Rimning

Innan det fanns pålitliga kylskåp brukade människor använda saltning- eller torrimning för att bevara kött. Den här enkla processen involverar kött som smörjs in i salt som drar ut fukten för en mer koncentrerad smak och gör att den kan förvaras i rumstemperatur. Rimning är en metod som använts i århundraden och ger några av våra favoritdelikatesser, från prosciutto till salami och rimmat kött, och dessa blir ett fantastiskt tillbehör på din ostbricka.

nr 4: Torkning

Torkning är en av de enklaste processerna för att avlägsna vätskan ur livsmedel som bakterier, jäst och mögel behöver för att växa. Den här metoden är enkel och kan användas för de flesta typerna av livsmedel, inklusive fisk, kött, frukt och grönsaker. Den ursprungliga formen av den här metoden (lufttorkning) kan vara tidskrävande, så att torka i en vanlig ugn är ett bra alternativ. Torkad mat har inte bara längre hållbarhet utan utvecklar även nyanserade smaker.

Köp salt- och pepparkvarnar
Vi är bortskämda som har ett val när det gäller hur vi konserverar våra livsmedel. Använd dess metoder på rätt sätt så kommer du att känna dig riktigt nöjd – inte bara på grund av nya utsökta upptäckter och de potentiella näringsfördelarna, utan även för att du skyddar miljön genom att minska mängden svinn och matavfall.

Ät efter årstiderna