- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 2-3 hela guldsparid eller liknande fisk t.ex. kummel, abborre eller kungsfisk
- (be eventuellt fiskhandlaren att rensa bort inälvor och fjäll så slipper
- man det därhemma)
- 50 g hasselnötter
- 3 ekologiska citroner
- 1 knippe färsk persilja
- Ett par kvistar färsk rosmarin
- 100 g smör
- 50 g kapris
- Eventuellt en näve cocktailkapris till servering
- Steksnöre
-
Gör så här
-
1Torka fiskarna med hushållspapper. Gnid in fiskarna med salt, tvätta citronerna och skär två av dem i tunna skivor.
-
2Lägg 3 citronskivor på varje sida på alla fiskarna och bind fast dem med steksnöre tillsammans med ett par kvistar rosmarin per fisk.
-
3Hacka hasselnötterna grovt och rosta dem i torr panna på medelhög värme tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på en tallrik.
-
4Lägg lite smör i den varma pannan och stek två fiskar i taget i ca 5 minuter på varje sida.
-
5Flytta ut fiskarna till den ena sidan och lägg i resten av smöret i pannan. Blanda hasselnötter, hackad kapris, rivet skal och pressad saft från 1/2 citron, hackad persilja, salt och peppar och rör ned det i smöret i pannan.
-
6Fördela smörblandningen över fiskarna med en sked och servera med cocktailkapris och lite extra persilja.