- Grönsaker
Ingredienser
- 1 msk rökt rapsolja
- 1 stor rödlök, finhackad
- 2 stora selleristjälkar, finhackade
- 1 grön paprika, grovhackad
- 1 gul paprika, grovhackad
- 1 burk rostad röd paprika, avrunnen och grovhackad
- 1 msk torkade blandade örter
- 1 msk chipotlepasta
- 1 msk rökt, sött paprikapulver
- 1 tsk cayennepeppar
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk vetemjöl
- 1 l grönsaksbuljong, varm
- 550 g sötpotatis, skalad och skuren i stora bitar
- 2 msk lönnsirap
- 6 timjankvistar
- 2 lagerblad
- havssalt och krossad svartpeppar
- Litet knippe persilja, grovhackat
- 90 g vitt ris eller råris
-
Gör så här
-
1Värm upp oljan i Le Creusets sauteusepanna 3-ply i rostfritt stål 28 cm på medelhög värme. Stek den finhackade löken och sellerin i 5 minuter tills de börjar mjukna. Häll sedan i de hackade paprikorna och stek ytterligare
-
2i 1 minut.
-
3Strö över de blandade örterna innan du rör i chipotlepastan och sedan häller du i paprikapulver, cayennepeppar och vitlök och steker i 2 minuter. Rör i mjölet så att alla ingredienser täcks av mjölet och kryddorna och se till att det inte bränner fast i botten på pannan.
-
4Häll i den varma buljongen och sötpotatisbitarna. Rör i lönnsirapen så
-
5att allt blandas innan du häller i timjan och lagerblad. Krydda med lite
-
6salt (beroende på hur salt buljongen är) och en generös mängd krossad svartpeppar.
-
7Låt gumbon småsjuda varsamt utan lock så att den reduceras, om den reduceras för snabbt sänker du värmen och lägger på locket. Småsjud på låg till medelhög värme i 45 minuter tills sötpotatisen är genomkokt och såsen har reducerats och blivit tjock och blank.
-
8Krydda igen efter behag innan du strör över hackad persilja och serverar med kokt ris.