- Frukt
Ingredienser
- 200 g grovvalsade havregryn
- 30 g chiafrön (ev. extra till servering)
- 100 g russin (ev. extra till servering)
- 30 g hasselnötter, grovhackade (ev. extra till servering)
- 3 dl havremjölk
- 6 dl vatten
- 1 knivsudd salt
- 1 msk lönnsirap
- 3 tsk valfria malda kryddor (t.ex. kanel, kardemumma, kryddpeppar, ingefära)
- 2 päron, tunt skivade
- 2 msk lönnsirap
- 1 tsk mald kanel
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 180 °C
-
2Blanda alla ingredienser till havregrynsgröten i en gjutjärnsgryta och rör om tills det är ordentligt blandat. Lägg på locket och tillaga gröten i ugnen i 20 minuter.
-
3Ta av locket och rör om i gröten. Lägg på locket igen och låt stå i ugnen i ytterligare 10 minuter. Tillaga päronen så länge.
-
4Lägg päronskivor, sirap och kanel i en kastrull och låt sjuda på medelvärme tills päronen är mjuka och lite lätt mosiga. Det tar ca 5 minuter.
-
5Ta ut grytan ur ugnen och låt den stå i 5 minuter tills gröten har satt sig. Om den har blivit för fast kan du blanda i lite extra havremjölk. När det är dags att servera lägger du päronen på gröten och garnerar med chiafrön, russin och hasselnötter.