- Grönsaker
Ingredienser
- 1-2 hela huvuden av blomkål, romanesco eller broccoli
- 2 röda lökar, skurna i klyftor
- En halv vitlök
- 100 g smör
- 10 g färsk timjan
- 2 matskedar (30 ml) olivolja
- 1 kopp vitt vin
- Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
- 1–2 koppar grönsaks- eller kycklingbuljong efter behov
- Rädisor
-
Gör så här
-
1Stek försiktigt lök och vitlök med timjan i smör och olivolja i en 26 cm Signature grillpanna från Le Creuset i ungefär fem minuter tills de är gyllenbruna och silkeslena. Krydda och öka sedan värmen något. Tillsätt vitt vin och höj temperaturen tills det börjar sjuda för att koka bort lite alkohol innan du tillsätter buljongen och låter det sjuda i ytterligare tio minuter.
-
2Förvärm ugnen till 220 °C.
-
3Tillsätt grönsakshuvudena, halverade om det behövs för att få plats med dem i grillpannan och pensla med den smöriga vitvinssåsen. Ugnsrosta i en timme tills den är mjuk och pensla var 15:e minut tills de är karamelliserade. Om såsen reduceras för mycket, tillsätter du helt enkelt lite mer smör och varm buljong. Ugnsrostade rödbetor och en nypa rödbetssalt blir ett perfekt tillbehör till grillat sidfläsk, rostbiff eller kalkon.