Hel rostad blomkål med smör och vin

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Hel rostad blomkål med smör och vin
Ett utsökt smakrikt ugnsrostat vegetariskt alternativ! Ugnsrostade rödbetor och en nypa rödbetssalt blir ett perfekt tillbehör till grillat sidfläsk, rostbiff eller kalkon.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1-2 hela huvuden av blomkål, romanesco eller broccoli
  • 2 röda lökar, skurna i klyftor
  • En halv vitlök
  • 100 g smör
  • 10 g färsk timjan
  • 2 matskedar (30 ml) olivolja
  • 1 kopp vitt vin
  • Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
  • 1–2 koppar grönsaks- eller kycklingbuljong efter behov
TILL SERVERING
  • Rädisor
  • Gör så här

  • 1
    Stek försiktigt lök och vitlök med timjan i smör och olivolja i en 26 cm Signature grillpanna från Le Creuset i ungefär fem minuter tills de är gyllenbruna och silkeslena. Krydda och öka sedan värmen något. Tillsätt vitt vin och höj temperaturen tills det börjar sjuda för att koka bort lite alkohol innan du tillsätter buljongen och låter det sjuda i ytterligare tio minuter.
  • 2
    Förvärm ugnen till 220 °C.
  • 3
    Tillsätt grönsakshuvudena, halverade om det behövs för att få plats med dem i grillpannan och pensla med den smöriga vitvinssåsen. Ugnsrosta i en timme tills den är mjuk och pensla var 15:e minut tills de är karamelliserade. Om såsen reduceras för mycket, tillsätter du helt enkelt lite mer smör och varm buljong. Ugnsrostade rödbetor och en nypa rödbetssalt blir ett perfekt tillbehör till grillat sidfläsk, rostbiff eller kalkon.